Να παραπεμφθούν Ρώσοι καθώς κατηγορούνται για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενόρκων των ΗΠΑ. Η παραπομπή αφορά 13 Ρώσους υπηκόους και τρεις υπηρεσίες. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει πως η παρέμβαση των Ρώσων δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως παραπέμπονται Ρώσοι καθώς τους βαραίνουν οι κατηγορίες για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές και τις πολιτικές διαδικασίες, όπως επίσης και για συνωμοσία.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι τα πρόσωπα και οι οντότητες κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται πως τρεις εκ των υπόπτων βαραίνονται με την κατηγορία της διάπραξης απάτης μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη. Ακόμα πέντε άτομα κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παραπέμπονται είναι και η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του Διαδικτύου.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται το δικαστικό έγγραφο, το οποίο φέρεται να σημειώνει ότι οι ρωσικές οντότητες άρχισαν να παρεμβαίνουν στην πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016, από το 2014.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως οι Ρώσοι δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ στο Internet και στα social media, με ορισμένους απ’ αυτούς να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους.

Η δράση των Ρώσων περιελάμβανε τα εξής:

  • Στήριξη στον Τραμπ και δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον
  • Πληρωμή Αμερικανού για να κατασκευάσει ένα κλουβί και έναν δεύτερο για να φορέσει μια στολή φυλακισμένου και να παριστάνει την Κλίντον στη φυλακή.
  • Εμφανίζονταν ως νεοφυείς αμερικανικές οργανώσεις και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις.
  • Αγόραζαν χώρο ή χρόνο για πολιτικές διαφημίσεις.

Οι Ρώσοι κατηγορούμενοι στην προεκλογική περίοδο του 2016 διέδιδαν μειωτικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ και στήριζαν τον Μπέρνι Σάντερς και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ξεκίνησαν να κάνουν κάλεσμα προς τις μειονοτικές ομάδες στις ΗΠΑ να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Τέλος, το Καλοκαίρι του 2016 οι Ρώσοι φέρεται να ξεκίνησαν μέσω social media να προωθούν τον ισχυρισμό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαπράττει εκλογική νοθεία ενώ μετά την εκλογή του Τραμπ οργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις υπέρ του.

«Η ανάμειξη δεν επηρέασε το αποτέλεσμα»

Την ίδια στιγμή, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει πως η παρέμβαση των Ρώσων δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Στο κατηγορητήριο δεν διατυπώνεται κανένας ισχυρισμός ότι η ανάμιξη των 13 Ρώσων υπηκόων και των τριών ρωσικών οντοτήτων επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ροζενστάιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παραπομπή δείχνει ότι οι Ρώσοι ήθελαν να σπείρουν τη διχόνοια στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε ο ίδιος, δεν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα, όμως, θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για την έκδοση των υπόπτων.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για την παραπομπή των Ρώσων.