Καταρρέει η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με τον έναν υπουργό να παραιτείται μετά τον άλλον, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Brexit. Παραιτήσεις υπουργών για το Brexit.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Λονδίνο και εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι. Τέσσερις παραιτήσεις υπουργών για το Brexit, μέχρι στιγμής, λίγες ώρες μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την έγκριση για τη συμφωνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ,  ο οποίος δήλωσε πως για λόγους συνείδησης δεν μπορεί να υποστηρίξει το προσχέδιο για το Brexit.

 Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στην καρδιά του, θέμα δημόσιας εμπιστοσύνης

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία επίσης, ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Ακολούθησε η παραίτηση της υπουργού Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι, καθώς όπως έγραψε η ίδια στην επιστολή της «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Τέλος, η πρώτη παραίτηση ήρθε από τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του.

Για εμάς, το να δεσμευτούμε σε μηχανισμούς που δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Στον κόσμο δόθηκε μία επιλογή και ψήφισε για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό δεν θα το αλλάξει

Μέι: Έκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες

Μιλώντας στη Βουλή, η Τερέζα Μέι υποστήριξε πως έκανε τις σωστές επιλογές και όχι τις εύκολες.

«Ας μη προσποιηθούμε ότι επρόκειτο για μια άνετη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά για το «διαζύγιο» με την Ε.Ε., ενώ ο ένας υπουργός εγκαταλείπει την Κυβέρνηση μετά τον άλλον.

Αναφορικά για το κρίσιμο ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, τόνισε πως  λύση μπορεί να βρεθεί σε μια μελλοντική σχέση.

Θα ήταν αποτυχία να μην ικανοποιήσουμε την ψήφο του βρετανικού λαού. Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες. Να μην συμφωνήσουμε και να μην ρισκάρουμε την αποχώρησή μας από την Ε.Ε. ή να ενωθούμε και να στηρίξουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές ότι η  ασφαλιστική δικλείδα που ζητούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, είναι ωστόσο μονόδρομος.

Πιο συγκεκριμένα, η Τερέζα Μέι ανέφερε πως αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα και τις συμμερίζεται, ωστόσο όπως δήλωσε χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένη να έρθει σε μια συμφωνία μέχρι τις 29 Μαρτίου

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και δεν θα αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις για το Brexit και το Λονδίνο θα συμμορφωθεί με αυτές

Σε αυτό το κλίμα, κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, «Δεν θα επεκτείνουμε το Άρθρο 50», απάντησε σχετικά σε ερώτηση που της έκαναν για το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει στις χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Ερωτηθείσα για τη Σκωτία, η Μέι δήλωσε ότι ο λόγος που χαίρει διαφορετικής μεταχείρισης από τη Βόρεια Ιρλανδία είναι διότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της Βρετανίας, το οποίο θα συνορεύει με την Ε.Ε. μετά το Brexit. Απεναντίας, η Σκωτία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης:

Η Μέι έπεισε το υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit