Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. Τη θέση του ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του κ. Κοτζιά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς και όπως έγινε γνωστό από επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του.

«Πριν από λίγο και λίγο πριν αναχωρήσω για Βρυξέλλες ο Ν. Κότζιας έθεσε υπόψιν μου την παραίτηση του. Mε πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του», δήλωσε ο κ. Τσίπρας ενώ ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, για την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή του προσπάθεια.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, θέλοντας να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα εντός ή εκτός χώρας.

H απόφαση να δεχθώ την παραίτηση και να δεχθώ την θέση είναι απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό και προς την Κυβέρνηση μου. Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην δεχθώ καμία διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική και να μην ανεχθώ από κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον λαό τα τελευταία 8 χρόνια

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει και το μήνυμά του προς τους γείτονες που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θέλω να τους προτείνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ την ένταξη σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό με συνταγματική ονομασία που θα είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις

«Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»

Με ένα tweet του ο Νίκος Κοτζιάς γνωστοποίησε την παραίτησή του. «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς.

Το διστιχο που χρησιμοποίησε ο κ. Κοτζιάς είναι μία παραλλαγή του γνωστού ποιήματος του Ντίνου Χριστιανόπουλου «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε / όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος».

Το μικρό αυτό δίστιχο ποίημα γραμμένο το 1978 και ενταγμένο στον κύκλο ποιημάτων «Το κορμί και το σαράκι» έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες ενώ το 1995 εντάχθηκε και σε συλλογή που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδυσσέας σε μετάφραση στα αγγλικά από τον Νίκολας Κόστις. Εμφανίζεται επίσης στην συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του Χριστιανόπουλου το 1998 από τις εκδόσεις Διαγώνιος ενώ οριστικά καταχωρήθηκε στα «Μικρά ποιήματα» από τις εκδόσεις Ιανός το 2004.

H αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο που έφερε την παραίτηση…

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και δεν είχε τη “στήριξη” από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι διάλογοι ανάμεσα στους κκ Κοτζιά και Καμμένο ήταν έντονοι και οι δύο ήρθαν σε αντιπαράθεση. Από την μια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως παραμένει σταθερός στις απόψεις του για το ζήτημα της ΠΓΔΜ αλλά δήλωσε πως δεν πρόκειται να ρίξει την Κυβέρνηση.

Απ’την άλλη, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι ασκεί εξωτερική πολιτική που βλάπτει την Κυβέρνηση και τη χώρα και εξυπηρετεί προσωπικά του οφέλη.

Μια μέρα μετά το υπουργικό συμβούλιο, όπως έγινε γνωστό, παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θεώρησε πως ο Αλέξη Τσίπρας δεν κράτησε ίσες αποστάσεις. Ωστόσο, αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ακολουθεί ο διάλογος ανάμεσα στους δύο υπουργούς:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

«Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, όποιος δυσφορεί ας κατέβει»

Να σημειωθεί, πως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Alpha, κάλεσε όσους δυσφορούν με την κυβερνητική πορεία «να κατέβουν από το τρένο». Ερωτηθείς για τη δυσφορία του κ. Κοτζιά, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως δεν βρίσκει τον λόγο για τον οποίο μπορεί να δυσφορεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός ήταν σαφές, ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις: Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. Η όποια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο αυτή τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Δεσμευτείτε ότι δεν θα ρίξετε την Κυβέρνηση

Credits: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ