Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες απ’ την παραίτηση του υπουργού του Brexit και η Κυβέρνηση Μέι μετράει ακόμα μια απώλεια. Την παραίτησή του υπέβαλε απ’ τη θέση του ΥΠΕΞ ο Μπόρις Τζόνσον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόταση μομφής.

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον απ’ τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Brexit, αλλά και του υφυπουργού Brexit.

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε σχετικά: «Το απόγευμα, η Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του».

Η παραίτηση του Τζόνσον αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην Κυβέρνηση Μέι ενώ ακούγονται όλο και περισσότερα σενάρια για πρόταση μομφής εναντίον της.

Ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας είναι ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Λίγες ώρες νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή του και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος ακούγεται πως οδηγήθηκε στην αποχώρηση απ’ την Κυβέρνηση κυρίως λόγω των αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την Ε.Ε.

Μπορεί η πρόταση να έχει λάβει έγκριση απ’ το υπουργικό συμβούλιο, όμως, μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρίθηκε από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα «μαλακό» Brexit, το οποίο παραβιάζει τη βούληση του βρετανικού λαού.

Θυμίζουμε πως μαζί με τον Ντέιβις παραιτήθηκε και ο υπ’ αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit,  Στιβ Μπέικερ.

Διαβάστε ακόμα:

Παραιτήθηκε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit

Photo: REUTERS/FRANCOIS LENOIR