Παραίτηση Τσίπρα ζητά η Αντιπολίτευση | Κλήθηκαν οι πρώτοι μάρτυρες για την πυρκαγιά

LIKE US ON FACEBOOK

Αντιδράσεις απ’ την Αντιπολίτευση προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο ίδιος δήλωσε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία με την πυρκαγιά στην Αττική. Ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα και κλήθηκαν οι πρώτοι μάρτυρες. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τα αυθαίρετα στο Μάτι.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση Τσίπρα λέγοντας πως η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της σημείωσε πως «χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως Πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε  με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Η ΝΔ σημείωσε επίσης πως σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:

  • «Γιατί η Κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική;
  • Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;».

Το Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως «όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος», ενώ έκανε λόγο για το δεύτερο μέρος ενός κυνικού και απεχθούς «show», αναφερόμενο στην ομιλία του κ. Τσίπρα ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή

Το ΚΚΕ απ’ την πλευρά του μίλησε για «συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το «τα κάναμε όλα καλά» μέχρι το «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη»», που «δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του Πρωθυπουργού να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική», προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας κάνει «ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Απ’ την πλευρά του το Ποτάμι καταλόγισε στον κ. Τσίπρα υποκρισία λέγοντας πως ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις δεν υπάρχει.

Η κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη

Στο ίδιο κλίμα και η Ένωση Κεντρώων αναφέρθηκε σε πολιτική αναισθησία προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας.

Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένα πράγμα επιβεβαιώνει, ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία, προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας

Κλήθηκαν οι πρώτοι μάρτυρες για την πυρκαγιά

Οι πρώτοι μάρτυρες πρόκειται να περάσουν άμεσα το κατώφλι της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Βαρβάρας Γνεσούλη για να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τα αίτια των πυρκαγιών και να αποδοθούν ευθύνες.

Ανάμεσά τους είναι και ο αρχηγός της πυροσβεστικής.

Η εισαγγελέας φέρεται να έχει ορίσει πυραγό ως ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, ενώ έχει ζητήσει την άμεση περαίωση της αυτοψίας από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Πρώτες Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης για το DNA θυμάτων

Όλο το 24ωρο συνεχίζεται η εργαστηριακή εξέταση των βιολογικών υλικών συγγενών αγνοουμένων και σορών θυμάτων από τις πυρκαγιές, καθώς και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι τώρα έχουν παραληφθεί 71 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 80 βιολογικά υλικά σορών και 22 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς, για την αντιπαραβολή τους.

Από χθες, Πέμπτη, έχει ξεκινήσει η σύνταξη Εκθέσεων Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, με τη διακρίβωση ταυτότητας νεκρών μέσω της μεθόδου DNA και αποτυπωμάτων, οι οποίες αποστέλλονται στην αρμόδια προανακριτική Αρχή (Πυροσβεστικό Σώμα).

Εισαγγελικές παραγγελίες για άνοιγμα κινητών των θυμάτων

Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, θα λειτουργήσει κανονικά η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για τις ανάγκες συγγενών αγνοουμένων που επιθυμούν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία, ώστε να τους δοθούν από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας τα στοιχεία και τα τελευταία στίγματα των κινητών τηλεφώνων των οικείων τους που αναζητούνται μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Τα αυθαίρετα στο Μάτι

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του να ενημερώνει το κοινό για τεχνικά θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, κατόπιν της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την αυθαίρετη δόμηση στην πυρόπληκτη Ανατολική Αττική και ειδικά στον τόπο της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, ανακοινώνει, ως διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017, στατιστικά στοιχεία αυθαίρετης δόμησης για την εν λόγω περιοχή.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται προκειμένου να υπάρχει στην κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και γενικότερα στο δημόσιο διάλογο σαφής και τεκμηριωμένη εικόνα των πραγματικών στοιχείων που καταγράφονται. Τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, με γεωχωρική αναφορά, έχουν ήδη αποσταλεί, όπως είναι αναμενόμενο, στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για κάθε χρήση.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την αυθαίρετη δόμηση προκύπτουν τα εξής:

  • Δηλώσεις αυθαιρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα: 971.000

Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι διαρκώς (καθόλη τη διάρκεια ισχύος των ανωτέρω νόμων) η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή της χώρας, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων.

Ειδικά για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής:

  • Δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων327

(περιλαμβάνονται οι κατηγορίες 1,2,4,5 των νόμων 4178 και 4495)

Εξ αυτών:

  • δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5, (παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983): 156

  • Σύνολο τακτοποιούμενων αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων (κύριων και βοηθητικών χώρων) όλων των κατηγοριών: 24.455 τμ.

Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:

  • Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

  • Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

  • Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)

  • Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Σημειώνεται, προς πληρέστερη ενημέρωση, ότι στους δύο ανωτέρω νόμους και αντίστοιχα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Στους ανωτέρω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 των δύο ανωτέρω νόμων που αφορούν μικρο-αυθαιρεσίες και μικρο-παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα. Επίσης σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του νόμου 4014/2011 έχουν ενσωματωθεί στις διατάξεις του νόμου 4178/2013.

Εκατοντάδες ακατοίκητα σπίτια

Μέχρι τώρα διενεργήθηκαν συνολικά 2.489 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές, 1.218 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 660 κατοικίες «κόκκινες», 570 κατοικίες «κίτρινες».

Ανά περιοχή:

Νέος Βουτζάς Μάτι

Ελέγχθησαν 1140 κατοικίες

353 «κόκκινες»

317 «κίτρινες»

Ραφήνα-Πικέρμι ελέχθησαν:

763 κατοικίες

168 «κόκκινες»

187 «κίτρινες»

Κινέτα ελέχθησαν

1149 κατοικίες

660 «κόκκινες»

570 «κίτρινες»

Τα συνεργεία μάζεψαν από τους δρόμους στο Μάτι 305 καμένα αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμα:

Πρωθυπουργός: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας

Photo: REUTERS/Alkis Konstantinidis
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved