Παράδειγμα επίλυσης διαφορών η συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδικότερα, ο κ. Γκουτέρες κατά την ομιλία του στο 18ο διεθνές φόρουμ της Ντόχα του Κατάρ, έφερε τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ως παράδειγμα διακρατικής προσπάθειας να κλείνουν εκκρεμή ζητήματα.

«Το παράδειγμα της Ελλάδας και της πΓΔΜ αποτελεί δείγμα διακρατικής προσπάθειας να κλείνουν εκκρεμή ζητήματα που μόνο εντάσεις προκαλούσαν και τίποτα άλλο και που θα φέρουν πολλά οφέλη στην περιοχή των Βαλκανίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κατά την ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του φόρουμ της Ντόχα.

Παράλληλα, ο κ. Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν όλες οι δυνατές πρωτοβουλίες, κρατικές, διακρατικές και διεθνείς, για να ηρεμήσει ο πλανήτης από τις πολλές εστίες εντάσεων, ενώ ως αποτέλεσμα αυτών των εντάσεων ανέφερε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο φετινό φόρουμ της Ντόχα συμμετείχαν 70 χώρες, μεταξύ στις οποίες και η Ελλάδα, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Κουίκ, στο περιθώριο του φόρουμ, συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρουμανίας, αλλά και τον πρώην αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού του Κατάρ, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της αραβικής χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Κοτζιάς: Η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών να είναι μυστική

Photo: Murad Sezer/Reuters