Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στη Τουρκία το 2016, η γειτονική χώρα έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σ’ ένα κράτος που μας θυμίζει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.

Ένα, ακόμα, βήμα προς μία πιο ανελεύθερη Τουρκία έγινε αυτές τις μέρες. Η εξάπλωση του καθεστώτος Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς ο δημοσιογραφικός όμιλος Dogan Media Group, πέρασε στην ιδιοκτησία του Ερντογάν Ντεμιρορέν.

Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν είναι Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και στενός φίλος του “σουλτάνου”.

Ο όμιλος Dogan

Ο όμιλος Dogan είναι ο μεγαλύτερος όμιλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας.

Ενδεικτικά ο όμιλος Dogan διαθέτει πάνω απο 40 (!) εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς και τίτλους περιοδικών εκ των οποίων οι μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρίες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Güncel Hukuk, Hello, HeyGirl, İstanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.

Η είδηση για προσχώρηση φιλική προς τον Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ, προκάλεσε άνοδο 19,4% στις μετοχές του ομίλου Dogan στο Χρηματιστήριο.

Άλλο ένα πλήγμα για τη Δημοκρατία

Μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός, ότι ο όμιλος Dogan είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική από τον Τούρκο Πρόεδρο μετά την εξέγερση στο πάρκο Γκεζί.

Εν ολίγοις, Μέσα που είχαν το θάρρος να υψώσουν ανάστημα και να ασκήσουν κριτική στον Ερντογάν και στο καθεστώς του σε στιγμές που πήρε αμφιλεγόμενες αποφάσεις και χρησιμοποίησε ωμή βία εναντίον του λαού του, τώρα πλέον ανήκουν σε φιλοκυβερνητικά χέρια.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η κύρια πηγή πληροφοριών, πλέον, για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας και για την διαβίωση των Τούρκων πολιτών, είναι τα ίδια τα τούρκικα ΜΜΕ, τότε, ευλόγως, μπορεί να προβληματιστεί για την αλήθεια και τη ποιότητα των πληροφοριών που θα λαμβάνει.