Πανσέληνος Ιουλίου και μερική έκλειψη Σελήνης | Ορατή κι απ’ την Ελλάδα

LIKE US ON FACEBOOK

Η πανσέληνος του Ιουλίου (Τρίτη 16/7) συνδυάζεται με μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία θα είναι ορατή και απ’ τη χώρα μας!

Θυμίζουμε ότι είχε γίνει ακόμα μια ολική έκλειψη Σελήνης τον Ιανουάριο 2019, ενώ η επόμενη φορά που θα δούμε μερική έκλειψη θα είναι τον Μάιο του 2020.

Στην Ελλάδα, το φεγγάρι θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένο από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου. Η έκλειψη θα είναι ορατή με γυμνό μάτι από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Το φαινόμενο θα φτάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00.

Το φεγγάρι θα είναι πλήρες στις 00:38 της Τετάρτης. Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό.

Αυτό σημαίνει ότι η έκλειψη θα εξελιχθεί σε αρκετό ύψος, γι’ αυτό και θα μπορεί να γίνει ορατή ακόμα και από τις αστικές περιοχές.

Photo: Brian Day/NASA Ames Research Center

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved