Πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσαν σε μια ημέρα, με τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συγκεκριμένη διαπίστωση. Ένα εντελώς ασυνήθιστο γεγονός για την εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετούς, με τη μέση περίοδο τήξης να διαρκεί απ’ τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο.

Την περασμένη Πέμπτη έλιωσε πάνω απ’ το 40% των πάγων της Γροιλανδίας, με τη συνολική απώλεια πάγου να υπολογίζεται στους 2 γιγατόνους (2 δις τόνους) μέσα στην ίδια μέρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Thomas Mote ερευνητή στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, στο CNN, η ξαφνική αύξηση της ποσότητας του πάγου που έλιωσε «είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».

«Είναι συγκρίσιμο με κάποιες καταγραφές που είχαμε τον Ιούνιο του 2012», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το 2012 καταγράφηκε η τήξη του μεγαλύτερου μέρους των πάγων της περιοχής.

Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, καθώς εάν αυτή η κατάσταση έχει συνέχεια, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.

Σε πρόβλεψή του ο κλιματολόγος Jason Box ανέφερε ότι το 2019 θα είναι μια κακή χρονιά για τη Γροιλανδία, εξαιτίας της εξαιρετικά πρώιμης μαζικής τήξης των πάγων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος τήξης ξεκίνησε σχεδόν τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο και νωρίτερα από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2012. Μάλιστα, η κάλυψη του χιονιού είναι ήδη χαμηλότερη από τη μέση τιμή στη Δυτική Γροιλανδία.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ακόμη ότι η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου, που εάν έλιωναν τελείως θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας πάνω από έξι μέτρα.

Photo: @STEFFENMALSKAER/TWITTER