Τις πληγές της μετρά η Ινδονησία ενώ παράλληλα θρηνεί την απώλεια τουλάχιστον 91 ανθρώπων μετά τον φονικό σεισμό 6,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής επίσημο απολογισμό, ο ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία άφησε πίσω του τουλάχιστιν 91 νεκρούς. Ο σεισμός έπληξε τα πολύ τουριστικά νησιά Λομπόκ και Μπαλί.

Τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν στη βόρεια πλευρά του Λομπόκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Παράλληλα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κοντινό Μπαλί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Το πολύ μικρό εστιακό βάθος του σεισμού (10 χιλιόμετρα) εξηγεί και το γιατί προκλήθηκαν τόσες πολλές ζημιές σε χιλιάδες κτίρια. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στο κοντινό νησί Μπαλί, τον δημοφιλέστερο ινδονησιακό τουριστικό προορισμό.

Στο Μπαλί, οι κάτοικοι βγήκαν έξω από σπίτια, ξενοδοχεία και εστιατόρια και άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 5,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών τόνισε πως ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός κι αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς όσο θα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στοιχεία από τις αρχές.

Η συγκέντρωση δεδομένων συνεχίζεται και οι προσπάθειες (των σωστικών συνεργείων) βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα κανείς αλλοδαπός δεν έχει διαπιστωθεί ότι έχασε τη ζωή του

Τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία απ’ τις τοπικές Αρχές της Ινδονησίας αναφέρουν πως 209 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας του νέου ισχυρού σεισμού, που έπληξε τη νήσο Λομπόκ ακριβώς μία εβδομάδα μετά τον προηγούμενο σεισμό 6,4 βαθμών, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Η Ματαράμ, η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, επλήγη ιδιαίτερα απ’ τον νέο ισχυρό σεισμό με εκατοντάδες κτίρια να έχουν υποστεί ζημιές.

Διαβάστε ακόμα:

Ινδονησία: Νεκροί και τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ

Photo: © Johannes P. Christo / Reuters