Πάνινες σακούλες μοιράζουν οι Δήμοι για να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας

LIKE US ON FACEBOOK

Απ’ τον περασμένο χρόνο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα. Αυτή η προσπάθεια φέρνει σταδιακά και μεθοδικά αποτελέσματα. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Η προσπάθεια για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, στόχος είναι έως το τέλος του 2019 η χρήση να μειωθεί στις 90 σακούλες/ άτομο τον χρόνο και έως το τέλος του 2025 στις 40/ άτομο.

Σήμερα, η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει περιοριστεί στις 100 ανά άτομο ετησίως έναντι των 64/άτομο που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Τα κρατικά ταμεία επίσης έγιναν κατά 15,5 εκατομμύρια πλουσιότερα λόγω του περιβαλλοντολογικού μέτρου, ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί και η αύξηση της τιμής της πλαστικής σακούλας που ανέρχεται πλέον στα 0,09 λεπτά του ευρώ αντι για 40 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Για την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αποφασίστηκε απ’ το υπουργείο και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), δωρεάν διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων, πάνινων και καροτσιών, με στόχο να δοθούν τουλάχιστον 10,8 εκατομμύρια απ’ αυτές σε κάθε πολίτη.

Οι δήμοι που θα εφαρμόσουν αρχικά αυτό το μέτρο είναι ο δήμος Χαλανδρίου, Ναυπάκτου, Αλοννήσου και Βόλβης, ευελπιστώντας να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι στη συνέχεια μέσω του διεθνή διαγωνισμού που θα διεξαχθεί.

Ο διεθνής διαγωνισμός, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δ.Πολιτόπουλος, θα έχει προϋπολογισμό 13 εκατομμύρια ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας θα είναι φανερά μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο, αφού η κάθε σακούλα θα έχει τον δικό της σειριακό αριθμό, τόπο και ημέρα παραγωγής και τον αριθμό μητρώου του παραγωγού της.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερη η καταμέτρηση των σακούλων που έχουν διανεμηθεί στην αγορά και επομένως που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Η μείωση, πάντως, της χρήσης της πλαστικής σακούλας είναι κάτι που ωφελεί το περιβάλλον και τα ταμεία. Πολλά σούπερ μάρκετ έχουν βάλει τέλος στην πώληση της και συνεπώς σακούλες μικρότερες των 5μm οδεύουν στο να καταργηθούν σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.

Με βάση την νομοθεσία, το παραπάνω μέτρο δεν βρίσκει εφαρμογή στις εν λόγω περιπτώσεις:

  • Στις σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. (π.χ. λαϊκές αγορές)
  • Στις σακούλες στο τμήμα οπωροπωλείου των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας.
  • Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
  • Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Η τεχνολογία των βιοαποδομήσιμων πλαστικών (π.χ. πλαστικά από άμυλο) δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς ώστε να είναι αποδοτική και οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε περιοχές με θερμό κλίμα. Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα.

Διαβάστε ακόμα:

Αν μπεις σε αυτό το τούνελ από πλαστικό δεν θα χρησιμοποιήσεις ξανά πλαστική σακούλα | Video

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved