Πολλαπλές αντιδράσεις προκάλεσε η απαράδεκτη καταδίκη καθαρίστριας σε 10ετή ποινή κάθειρξης, επειδή είχε πλαστό απολυτήριο.

Ο δικηγόρος της κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της ποινής φυλάκισης, ενώ η καταδίκη της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήδη ζήτησε να διαβιβαστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα  μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις από συνδικάτα εργαζομένων, που ζητούν την άμεση αποφυλάκισής της από τις φυλακές της Θήβας, όπου και οδηγήθηκε, χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης, σημείωσε ότι το αίτημα που κατέθεσε για αποφυλάκιση θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο.

Με την κίνηση αυτή ο δικηγόρος της 53χρονης ζητά, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο,να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισής της, ποινή που επέβαλε το Εφετείο.

Θυμίζουμε ότι η 53χρονη καθαρίστρια δημοτικού σχολείου του Βόλου αποδείχθηκε ότι εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο δημοτικού, από το 1996 μέχρι και το 2014.

Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Τερατώδης ποινή που δείχνει την παθογένεια της Δικαιοσύνης

«Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης», σημείωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόσθεσε πως η ποινή είναι «τερατώδης».

Η συνέχεια της ανακοίνωσης:

«Ουδέποτε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις.

Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.

Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.

Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!

Ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς».

Στις υποθέσεις εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη.

Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμα:

Απαράδεκτο! 10 χρόνια φυλάκισης στην καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο