Λίγος καιρός έμεινε για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους φετινούς υποψήφιους να διεκδικήσουν 74.692 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 74.692 θέσεις που θα διεκδικήσουν οι φετινοί υποψήφιοι, οι 46.663 αφορούν τα AEI με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, 23.396 αφορούν τα ΤΕΙ, ενώ οι 4.633 θέσεις στο ΠΔΑ.

Η έναρξη των εξετάσεων έχει οριστεί στις 8 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 7 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως συνηθίζεται.

Για τους φετινούς υποψήφιους των ΓΕΛ, η διάρκεια των Εξετάσεων θα είναι κατά δύο ημέρες μικρότερη, λόγω της κατάργησης της εξέτασης στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας.

Τα Επιστημονικά πεδία είναι συνολικά 4, έπειτα από την κατάργηση του Πεδίου των Επιστημών της Εκπαίδευσης:

  1. Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
  2. Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
  3. Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
  4. Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

Η πρόσβαση στα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον, εφικτή από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Σε 4 μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, σε ένα ακόμη μάθημα Γενικής Παιδείας ή Προσανατολισμού θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε δύο Επιστημονικά Πεδία.

Οι Πανελλαδικές των ΓΕΛ για το 2018 θα έχουν διάρκεια από τις 8 έως τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ από τις 7 έως τις 21 Ιουνίου. Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθεί από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις, για τους υποψήφιους που επιθυμούν να εισαχθούν στα ΤΕΦΑΑ, θα διεξάγονται από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια θα πραγματοποιηθούν φέτος πριν από τις Πανελλαδικές και αφορούν τα τέσσερα μαθήματα της Γλώσσας και Λογοτεχνίας (που θα εξεταστούν μαζί), της Ιστορίας, των Μαθηματικών και της Βιολογίας.