Παρόλο που φαίνεται να ζούμε σ’ έναν ταραγμένο κόσμο, υπάρχουν και πολίτες σ’ αυτόν τον πλανήτη που είναι ευτυχείς.

Ο ΟΗΕ, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, δημοσίευσε τη λίστα με τις “ευτυχέστερες” χώρες του κόσμου. Φέτος, λοιπόν, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Φινλανδία.

Η έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2018 περιέχει 156 χώρες, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, γενναιοδωρία, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία και η απουσία διαφθοράς.

Η Φινλανδία ξεπέρασε τη Νορβηγία ανεβαίνοντας από την πέμπτη θέση που ήταν πέρυσι στη πρώτη θέση της κατάταξης, γεγονός το οποίο την καθιστά την πιο ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο.

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες το 2018 είναι: Η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία.

Στον αντίποδα, οι 10 πιο δυστυχισμένες χώρες στο κόσμο είναι: Το Μπουρουντί, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, το Νότιο Σουδάν, η Τανζανία, η Υεμένη, η Ρουάντα, η Συρία, η Λιβερία, η Αϊτή και το Μαλάουι.

Η θέση της Ελλάδας

Για άλλη μία χρονιά, η χώρα μας όχι μόνο δεν είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο, αλλα έχει και πτωτική τάση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση ανάμεσα στις 156 χώρες.

Η ιδιαίτερη περίπτωση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αυτό συμβαίνει διότι παρόλο που παρατηρείται αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ο δείκτης ευτυχίας εμφανίζει, και εκεί, πτωτικές τάσεις. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζει και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Καθηγητής Τζέφρι Ζακς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης εξηγεί:

Προφανώς έχουμε μια κοινωνική κρίση στις ΗΠΑ: περισσότερη ανισότητα, λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Οι ενδείξεις αυτές δεν είναι καλές για τις ΗΠΑ. Η χώρα γίνεται όλο και πλουσιότερη αλλά δεν γίνεται πιο ευτυχισμένη.Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλά, η αντίληψη για τη διαφθορά είναι ψηλά, η ανισότητα είναι ψηλά και οι συνθήκες για την υγεία επιδεινώνονται και αυτό δεν οδηγεί σε ευχάριστα συναισθήματα

Αναλυτικά η λίστα του ΟΗΕ:

πιο ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο

πιό ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο

πιο ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο