8 Μαρτίου. Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ιδιαίτερη μέρα, με ιδιαίτερη σημασία και αξία. Εμείς θέλουμε να πούμε χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Στόχος της Ημέρας είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς. Αλλά συμβαίνει όντως στην πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι πως η πρόοδος είναι τεράστια, ωστόσο σε πολλές χώρες ακόμα δεν δίνονται τα ίδια αξιώματα ούτε τα ίδια εργασιακά δικαιώματα στις γυναίκες.

Οι γυναίκες ακόμα αντιμετωπίζονται από πολλούς ως το “αδύναμο” φύλο, ακόμα υπάρχει μια συγκεκριμένη στερεοτυπική αντίληψη και αυτό μας αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Εμείς θέλουμε να πούμε ένα “Χρόνια Πολλά” στις Γυναίκες όλου του κόσμου. Στις Γυναίκες που κάθε μέρα παλεύουν για να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που -για πολλούς- δεν φτιάχτηκε για εκείνες. Για τις Γυναίκες που είναι εργαζόμενες, που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να αντεπεξέλθουν. Για τις Γυναίκες που είναι μητέρες και αγωνιούν για τα παιδιά τους, φροντίζουν να τα μεγαλώσουν με αξίες. Για τις Γυναίκες που είναι μόνες και νιώθουν “δακτυλοδεικτούμενες”. Χρόνια πολλά σε όλες τις Γυναίκες του κόσμου, μητέρες, εργαζόμενες, συζύγους, μόνες.

Το video της Google για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με ένα video τιμά οι Google την Ημέρα της Γυναίκας. Στο video της Google φαίνεται πως τα δεδομένα των Google Trends Search δείχνουν ότι ο κόσμος αναζητά την ισότητα των φύλων περισσότερο από ποτέ. Κι αυτό μάλλον μας προβληματίζει…

Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε παγκόσμιο επίπεδο γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας. Λίγοι, όμως, είναι εκείνοι οι οποίοι πλέον θυμούνται τον λόγο για τον οποίο την γιορτάζουμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς τότε οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Έτσι, κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου υπάρχουν κινητοποιήσεις σ’ όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Σήμερα, δυστυχώς, στην πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη το νόημα αυτής της ημέρας έχει αλλοιωθεί με αποτελέσματα έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου.

H ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου 1857:

Οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες “εργάτριες ρούχων”) στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.

Στις 8 Μαρτίου 1908: 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.