17 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που την θυμούνται. 

Στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώθηκε η 17 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα χώρες, στις οποίες είναι παράνομο να είσαι LGBT + κι οι χώρες αυτές δεν είναι λίγες. Μπορεί να έχουν περάσει ήδη 30 χρόνια απ’ όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπαψε να θεωρεί ως ασθένεια την ομοφυλοφιλία, όμως ένας χάρτης από έναν διεθνή οργανισμό LGBT δείχνει ότι παραμένει παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος σε 70 χώρες. Όχι σε μία, δύο, πέντε, δέκα… αλλά σε 70!

Ο χάρτης της International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans και Intersex Association δείχνει ότι μόνο το 65% αυτών που ζουν σε χώρες του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο μπορούν τώρα να είναι, νόμιμα, σε συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

70 χώρες σ’ όλο τον κόσμο εξακολουθούν να ποινικοποιούν τις σεξουαλικές πράξεις LGBT + μεταξύ ενηλίκων. Επιπλέον, η ύπαρξη LGBT είναι παράνομη στη Γάζα (Παλαιστίνη), στα Νησιά Κουκ και σε ορισμένες επαρχίες της Ινδονησίας. Ενώ σε πολλές άλλες χώρες, εξακολουθούν να παρατηρούνται περιπτώσεις «de facto»  ποινικοποίησης.

Τα LGBT+ άτομα σκοτώνονται σε 12 χώρες που έχουν τη θανατική ποινή για συναινετικές σεξουαλικές πράξεις ομοφυλοφίλων μεταξύ ενηλίκων.

Στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και το Σουδάν, αυτή η θανατική ποινή επιβάλλεται τακτικά σε ολόκληρη την επαρχία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε ορισμένες επαρχίες της Σομαλίας και της Νιγηρίας.

Μπορεί κάποιοι, λοιπόν, να γιορτάζουν ελεύθερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας σε όλο τον κόσμο και η 17η Μαΐου να είναι πολύ σημαντική, όμως σε κάποιες άλλες χώρες ανά τον κόσμο το να μην έχεις τις “συνηθισμένες” σεξουαλικές προτιμήσεις που η κοινωνία έχει συνηθίσει είναι καταδίκη και συνεχίζει να ποινικοποιείται.

Διάβασε ακόμα:

Για να γίνουμε άνθρωποι…Παράνομη η ομοφοβία, μια απόφαση ορόσημο

Photo: Unsplah/ Markus Spiske