Μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι. #OurHomesAreOpen λένε οι Λιβανέζοι στους τουλάχιστον 300.000 άστεγους της Βηρυτού λόγω της έκρηξης.

Με τη βοήθεια της δύναμης των social media, οι κάτοικοι της πόλης διαδίδουν το μήνυμα ότι τα σπίτια τους είναι ανοιχτά για όποιον έχει ανάγκη.

Η Βηρυτός έχει ανακηρυχθεί και επίσημα μια κατεστραμμένη πόλη, με την φονική έκρηξη να αφήνει πίσω της πάνω από 140 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, αγνοούμενους και περισσότερους από 300.000 αστέγους.

Οι πολίτες του Λιβάνου δείχνουν την αλληλεγγύη τους και με το hashtag #OurHomesAreOpen (στα αραβικά #بيوتنا_مفتوحة) δηλώνουν ότι ανοίγουν τα σπίτια τους στους πληγέντες της καταστροφής, εκμεταλλευόμενοι την δύναμη των social media.

Μάλιστα, μια ομάδα, που συνήθιζε να χαρτογραφεί τις επικείμενες διαμαρτυρίες στο Λίβανο, τώρα καταγράφει όλα τα διαθέσιμα καταλύματα.

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», δήλωσε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ξεκίνησε να φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;

Ανάλογες κινήσεις αλληλεγγύης με ανθρώπους να ανοίγουν τα σπίτια τους για τους πληγέντες κάποιας τραγωδίας έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 2015, αλλά και στη φονική επίθεση στο Μάντσεστερ τον Μάιο του 2017.

Πώς έγινε η έκρηξη

Η φονική έκρηξη έγινε μετά τις 17:00 τοπική ώρα την Τρίτη 4/8, σε λιμενική περιοχή της πόλης, στην οποία αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου.

Οι εκρήξεις οφείλονταν, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, στην ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Διαβάστε ακόμα:

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την τραγωδία στη Βηρυτό;