Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της Ρωσίας στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Όσα συζήτησαν Τσίπρας- Κοτζιάς για τη Ρωσία στην έκτακτη σύσκεψη αποκάλυψε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Όμως, σημειώθηκε πως η Κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, μετέδιδε ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναβάλλεται.

Ο Ρώσος πρέσβης είπε πως δεν είναι πλέον κατάλληλη η χρονική περίοδος του Φθινοπώρου για έλθει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ενώ προανήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες.

Ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν και η ημερομηνία που αυτό θα συμβεί δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν αντίποινα

Ελληνικές διπλωματικές πηγές απάντησαν στα παραπάνω λέγοντας πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Το χρονικό του «διπλωματικού επεισοδίου»

Στις 11 Ιουλίου η Ελλάδα αποφάσισε να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, οι οποίοι θεωρήθηκαν ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια.

Ο λόγος που η Ελλάδα προέβη στην απέλαση των Ρώσων είναι επειδή θεωρεί πώς προχώρησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων είναι κάποιες απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Παράλληλα, σημειώνεται πως έχει διαπιστωθεί πως οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες προσπάθησαν να εξαγοράσουν κρατικούς λειτουργούς, κάτι που απέτυχε, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια παρέμβασης σε «ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ»

Από την άλλη πλευρά σκληρή ήταν η απάντηση που δόθηκε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Πιο συγκεκριμένα, η κα. Ζαχάροβα ανέφερε ότι ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, ενώ σημείωσε ότι αμαυρώνονται οι διμερείς σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.

Η κα. Ζαχάροβα συμπλήρωσε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος».
«Θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο» είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμα:

Η συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά με φόντο την αναβολή επίσκεψης Λαβρόφ

Photo: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ