Καλά νέα για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και για όσους περιμένουν τη δεύτερη δόση, καθώς ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Με την υποβολή της νέας αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού για τη δεύτερη δόση που έρχεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, αναμένεται να διορθωθούν όλα τα λάθη. Οι δικαιούχοι θα δηλώσουν την παρούσα κατάσταση των τέκνων τους και θα πάρουν το επίδομα αναδρομικά από 1/1/2018.

Πλέον, οι δίμηνες δόσεις θα καταβάλλονται το αργότερο σε ημερομηνία μέχρι και τις 25 για κάθε δεύτερο μήνα.

Οι απαντήσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΑ στις πιο συχνές ερωτήσεις:

  1. Δεν πήρα την πρώτη δόση, αν και φαίνεται πως το δικαιούμαι με βάση το εισόδημα του 2017. Πρέπει να κάνω κάτι;
  2. Το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, όταν θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει να υποβάλετε εκεί τη νέου τύπου αίτηση Α21, αφού πρώτα φροντίσετε να υποβάλετε έγκαιρα την φορολογική σας δήλωση (έντυπο Ε1) στην ΑΑΔΕ, ώστε η πρόωρη εκκαθάρισή της να σας δικαιώσει αναδρομικά για το Επίδομα Παιδιού. Προσοχή, δεν χάνετε το Επίδομα. Θα το δικαιωθείτε αναδρομικά από τον περασμένο Ιανουάριο εφόσον το εισόδημα του 2017 είναι εντός του νομοθετικού πλαισίου.
  3. Δεν πήρα το ποσό που υπολόγιζα στην πρώτη δόση. Τι έχει συμβεί;
  4. Για την πρώτη πληρωμή που ολοκληρώθηκε 29-3-2018, λήφθηκε υπόψη η κατάσταση σπουδών των εξαρτώμενων τέκνων και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του έτους 2016, βάσει των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όπως παγίως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια με τον ΟΓΑ, τα ποσά πρώτου διμήνου Επιδόματος Παιδιού 2018 δόθηκαν μόνο για εξαρτώμενα τέκνα του 2017, τα οποία αποδεδειγμένα είναι εξαρτώμενα και το 2018. Σε κάθε περίπτωση δεν χάνετε το επίδομα εφόσον έχετε τις προϋποθέσεις σύμφωνα με νόμο και θα το λάβετε αναδρομικά.

Μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την νέου τύπου αίτηση Α21 θα πρέπει να ρυθμιστούν περιπτώσεις οριακές όπως:

  1. Παιδιά που το 2017 ήταν 18 ετών (έτος γέννησης 1999) και εντός του 2018 γίνονται 19 ετών, τα οποία ενώ πέτυχαν στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις ΔΕΝ δηλώθηκαν μετά τον περασμένο Αύγουστο ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δηλαδή οι γονείς δεν υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση Α21 μετά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών και ενώ τα παιδιά είναι φέτος πρωτοετείς φοιτητές φαίνονται δηλωμένα ως παιδιά Λυκείου. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να καταχωρηθεί η ακαδημαική τους ταυτότητα ώστε να λάβουν αναδρομικά το ποσό για όλο το 2018.
  2. Παιδιά άνω των 18 ετών, τα οποία το έτος 2017 δηλώθηκαν ότι σπουδάζουν σε ΙΕΚ (Δημόσια ή ιδιωτικά). Μέσω της υποβολής του φετινού Α21 θα δηλωθούν όσα παιδιά συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ και το έτος 2018, ώστε μετά από την διασταύρωση των στοιχείων τους να πιστοποιηθεί η φοίτησή τους και να δικαιωθούν αναδρομικά το επίδομα.
  3. Παιδιά που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, δηλαδή το 2017 ήταν 22 ή 23 ετών, το 2018 γίνονται αντίστοιχα 23 ή 24 ετών και για το έτος 2017 δηλώθηκε ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ –ΤΕΙ. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να γίνει ταυτοποίηση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας ηλεκτρονικά ή με προσκόμιση βεβαίωσης σπουδών.

Εκτός απ’ αυτές τις περιπτώσεις, η έναρξη υποβολής Α21 για το 2018 με την νέα ηλεκτρονική διαδικασία αναμένεται να λύσει και άλλα προβλήματα όπως για εκείνα που προέκυψε αναντιστοιχία δηλούμενου ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στο ίδιο πρόσωπο δικαιούχου.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν αίτηση Α21 έτους 2018, μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης Ε1. Ο κάθε δικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει κάθε εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο δικαιούται επίδομα, ενώ στην περίπτωση που κριθεί δικαιούχος θα του καταβληθεί αναδρομικά, το δικαιούμενο ποσό.

Διαβάστε επίσης:

Χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις για το επίδομα παιδιού