Όσα έγιναν στο γραφείο του ανακριτή με Λυκουρέζο και Παναγόπουλο

LIKE US ON FACEBOOK

Αρνούνται τις κατηγορίες εναντίον τους και οι δύο ποινικολόγοι, με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο να χαρακτηρίζει ως «αδιανόητη» την κατηγορία ένταξής του σε εγκληματική οργάνωση. Αναλυτικά όσα αναφέρουν στα υπομνήματά τους.

Η απολογία του Λυκουρέζου στον ειδικό εφέτη ανακριτή διήρκησε 6 ώρες, απ’ τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, στο Εφετείο. Μόλις ολοκληρωθεί και η απολογία του Θεόδωρου Παναγόπουλου θα βγει η απόφαση του ανακριτή για το εάν θα προφυλακιστούν ή όχι.

Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του, λέγοντας πως ποτέ δεν ήρθε σε επικοινωνία με τους Αλβανούς κρατούμενους, οι οποίοι φέρεται να εκβίαζαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Ο γνωστός ποινικολόγος παράλληλα αρνείται ότι ζήτησε δύο εκατομμύρια ευρώ από τον Αριστείδη Φλώρο για να μην παρασταθεί ως πολιτική αγωγή ο εντολέας του, δικηγόρος Αντωνόπουλος, που είχε κατηγορήσει τον κ. Φλώρο, ότι έδωσε την εντολή για την δολοφονία του.

Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος στο δικό του απολογητικό υπόμνημα τονίζει ότι σε καμία τηλεφωνική επικοινωνία που έχει καταγράψει ο «κοριός» της ΕΥΠ δεν αναφέρεται το όνομα του. Ο ίδιος προσθέτει ότι μπήκε στην υπόθεση Φλώρου το 2017 ενώ, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρεται ως μέλος της Οργάνωσης από το 2014.

Ο κ. Παναγόπουλος επιπλέον ισχυρίζεται πως στην δικογραφία δεν καταγράφεται καμία πράξη που να τον συνδέει με την απαίτηση «δώρου» από τον επιχειρηματία Φλώρο, ώστε να αποσυρθούν οι κατηγορίες περί ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας του Αντωνόπουλο

Το υπόμνημα του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφορικά με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση σημειώνει ότι αναγορεύεται σε αξιόπιστο μάρτυρα ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από τα δικαστήρια, μία για την υπόθεση της Energa και μία για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Σχετικά με τις καταθέσεις δικηγόρων που κάνουν λόγο, ότι ο ίδιος ζήτησε χρήματα από τον Φλώρο για να βελτιώσει τη στάση του απέναντί του ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος, ο γνωστός ποινικολόγος τονίζει ότι τα λεγόμενά τους βασίζονται σε επίκληση διηγήσεων του αείμνηστου Μιχάλη Ζαφειρόπουλος ο οποίος δεν ζει πιά για να τα επιβεβαιώσει.

Αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και 5 χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας. Υπερβαίνει τα όρια της λογικής η εναλλαγή των ρόλων του θύτη και του θύματος μεταξύ του Αριστείδη Φλώρου και του Γεωργίου Αντωνόπουλου

Αναφορικά με την εμπλοκή του με την απόδοση της κατηγορίας της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και μάλιστα από το 2014, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος υπογραμμίζει ότι η άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2019 και από τα στοιχεία φαίνεται, ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αντωνόπουλου και Λεκοτσάι είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019. Συνεπώς, διερωτάται, πώς εντάσσεται ο ίδιος σε εγκληματική οργάνωση από το 2014.

Αδιανόητο, τονίζει μεταξύ άλλων, ένας άνθρωπος του δικού μου επιπέδου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατά) δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή εγκλήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γιώργου Αντωνόπουλου. Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο

Ο κ. Λυκουρέζος σημειώνει πως η κατηγορία σε βάρος του είναι απολύτως αόριστη και επικαλείται το γεγονός, ότι κανείς εκ των φερομένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης δεν τον αναγνωρίζει η τον εντάσσει σε εγκληματική ομάδα που την χαρακτηρίζει «αόρατη».

Σχετικά με την κατηγορία για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, στο υπόμνημά του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος επικαλείται σειρά επιχειρημάτων για να υποστηρίξει ότι η κατηγορία σε βάρος του δεν στέκει.

Ειδικότερα επικαλείται:

  • Την απουσία τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Α. Φλώρο, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία.
  • Το ότι ουδέποτε τον επισκέφτηκε στη φυλακή, γεγονός που προκύπτει από τα επισκεπτήρια των φυλακών.

Ο ισχυρισμός του Αριστείδη Φλώρου, ότι κινδύνευε η ζωή του στη φυλακή αν καταδικάζοταν σε πρώτο βαθμό για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, δεν ευσταθεί, αφού ο 39χρονος επιχειρηματίας ήταν ήδη έγκλειστος για την Energa, σημειώνει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και συνεχίζει:

«Ουσιαστικά καλούμαι, επισημαίνει μεταξύ άλλων, να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια την δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον ενός άλλου. Καμία απολύτως σχέση δεν είχα ή έχω με εγκληματικές οργανώσεις με εγκληματικές συμπράξεις και δη με αγνώστους και φυσικά ουδέποτε μετήλθαν απειλών ή βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών για την απόσπαση χρημάτων».

Κατατέθηκε η αγωγή κατά Παπακώστα

Το ποσό των 10.000 ευρώ διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα. Με αγωγή που κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα, ζητεί την αποζημίωση αυτή ως ηθική βλάβη.

Κατά τον ενάγοντα, η κ. Παπακώστα, ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής, «προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητάς μου», εκφράζοντας «τη βεβαιότητά της περί της ενοχής μου και, μάλιστα, αμέσως μετά τη σύλληψή μου και προ πάσης γνώσης τής περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ».

Εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητά μου, καθώς δεν εθίγη μόνο η επαγγελματική μου αξιοπιστία, αλλά και η τιμή και η υπόληψή μου διά της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής

Το υπόμνημα του Παναγόπουλου

Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος απ’ την πλευρά του χαρακτηρίζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ο Θόδωρος Παναγόπουλος υποστηρίζει ότι μπήκε στην υπόθεση στο τέλος της διαδικασίας και οτι δεν μετείχε σε καμία διαπραγμάτευση, ενώ επικαλείται και την κατάθεση γνωστού ποινικολόγου, που αρνείται την συμμετοχή των δύο δικηγόρων στην υπόθεση.

Ο δικηγόρος αρνείται ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με τους Αλβανούς που φέρονται ως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνωστή ως μαφία των φυλακών Κορυδαλλού και υποστηρίζει οτι η μοναδική του σχέση ήταν η εξυπηρέτηση που προσέφερε σε συνάδελφό του.

Ουδεμία γνωριμία, σχέση ή επαφή είχα ποτέ με τα αναφερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, πλην  των συναδέλφων Αλέξανδρου Λυκουρέζο  και Γεώργιου Αντωνόπουλου και του Λεκοσάϊ, που επισκέφθηκα χάριν εξυπηρέτησης συναδέλφου μια φορά στις φυλακές

Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος ως βασικό του επιχείρημα χρησιμοποιεί το γεγονός ότι ανέλαβε δικηγόρος του κατηγορούμενου Αντωνόπουλου- είναι ο δικηγόρος που κατηγορεί τον Αριστείδη Φλώρο οτι υπήρξε ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του- μόλις τον Ιούνιο του 2017, ενώ οι επίμαχες διαπραγματεύσεις που έχουν αποτυπωθεί και στον κοριό της ΕΥΠ προηγούνται χρονικά.

Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας

Ένα ακόμα γεγονός που επικαλείται ο Θεόδωρος Παναγόπουλος είναι ότι πουθενά δεν γίνεται αναφορά του ονόματός του, από τους συγγενείς του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που είχε αποκαλύψει την προσπάθεια εκβίασης.

Ούτε η σύζυγός του, ούτε οι συνεργάτες του στο γραφείο, ούτε τα τέκνα του αναφέρουν ότι εγώ, φίλος της οικογένειας από δεκαετιών, εκβίασα τον αείμνηστο Μιχάλη! Είναι δυνατόν, αν τον είχα εκβιάσει, να μην είχε αναφέρει κάτι στη σύζυγό του και στους συνεργάτες του; Είναι προφανές, ότι αν είχα επιδοθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες η πρώτη φυσική αντίδραση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να ήταν να το εκμυστηρευτεί στη σύζυγό του και να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά μου

Ο ίδιος μάλιστα επικαλείται και τις μαρτυρίες άλλες δικηγόρων, που δεν έχουν πουθενά αναφερθεί σε δική του συμμετοχή στην εκβίαση, αλλά αντίθετα έχουν κατονομάσει τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

Στην κατάθεσή του ο δικηγόρος Βασίλης Δημακόπουλος, δεν κάνει καμία αναφορά στο όνομά μου, ενώ και ο ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αναφέρει μόνο τις οικονομικές απαιτήσεις που φέρεται να έχει διατυπώσει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Επίσης, ο σωφρονιστικός υπάλληλος Αντώνης Αραβαντινός στην εξέτασή του από τον εφέτη ανακριτή, δεν κατονομάζει δικηγόρους να έχουν εμπλοκή με την υπόθεση της μαφίας των φυλακών

Γι’ αυτό ο κ. Παναγόπουλος αμφισβητεί και την ερμηνεία των καταθέσεων που έχουν δώσει συνάδελφοί του δικηγόροι, σημειώνοντας ότι από τις καταθέσεις τους, δεν προκύπτει κάτι το επιβαρυντικό για εκείνον.

Σχολιάζοντας την κατάθεση του υπόδικου επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος ήταν σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεση το θύμα της εκβίασης, ο Θόδωρος Παναγόπουλος αναφέρει:

Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την «αφρόκρεμα» των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση κατά Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου;

Τέλος, ο Θεόδωρος Παναγόπουλος αμφισβητεί, παράλληλα, την νομιμότητα της προσωρινής του κράτησης, λέγοντας:

«Είμαι Δικηγόρος Αθηνών από το έτος 1982, με κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο. Έχω σταθερή κοινωνική επαγγελματική και οικογενειακή ζωή διάγοντας πάντοτε νομοταγώς και κατά τρόπο ηθικώς ανεπίληπτο.. Η τυχόν διατήρηση της κράτησής μου ισοδυναμεί με ηθικό θάνατο πολύ χειρότερο αυτής καθ’  εαυτής της στέρησης της ελευθερίας μου. Είναι επομένως προφανές, ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής, ακόμη και μετά την απόδειξη της αθωότητάς μου, δεν θα είναι δυνατό να αρθούν ούτε να αμβλυνθούν».

Διαβάστε ακόμα:

Θύμα εγκληματικής οργάνωσης ο συνεργός του «αρχηγού» της μαφίας των φυλακών

Photo: EUROKINISSI

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved