Όσα αλλάζουν για τη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα | Τι θα ισχύει στα ΜΜΜ;

LIKE US ON FACEBOOK

Νέα ΚΥΑ προβλέπει αλλαγές στη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, ενώ αίρεται και ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τι θα ισχύει στα ΜΜΜ; 

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για τη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, τα άτομα ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και για τα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Οι καταναλωτές δεν υποχρεούνται πλέον να φορούν μάσκα μέσα σε εμπορικά κέντρα, όμως παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό. Επιπλέον, καταργείται και το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Δ1α/ΓΠ.οικ.42887/2020). Διατηρείται, όμως, ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Η απόφαση για τους “κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού” ισχύει από τις 7 Ιουλίου 2020 ως και τις 12 Ιουλίου 2020.

Όσον αφορά τα ΜΜΜ, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.

Επίσης, προβλέπεται πως σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/ συρμό.

Επιβαλλόμενα πρόστιμα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ότι αφορά τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/e-paravolo, είτε από τις τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου αποστέλλεται από τις αρμόδιες Αρχές, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο νόμιμος τίτλος στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας του παραβάτη προκειμένου να βεβαιωθεί.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, δήλωσε πως «δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος», συμπληρώνοντας ακόμα πως «το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια αυτών των μηνών έχουμε βγει πιο δυνατοί με περισσότερες εμπειρίες με γνώσεις μέσα, η χώρα έχει αποκτήσει βηματισμό».

Τα νέα κρούσματα

Πέρα από τη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα και τα ΜΜΜ, να αναφέρουμε ακόμα πως στις 8 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 33 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3622, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

892 (24.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1946 (53.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε ακόμα:

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί τους ταξιδιώτες | Όσα θες να ξέρεις

Photo: Pexels
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved