Ορίστηκε η ημερομηνία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Για την ερχόμενη Τετάρτη ορίστηκε η ημερομηνία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπου και θα υπογραφεί και επίσημα το πρωτόκολλο εισόδου της.

Ειδικότερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι «στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία», ενώ πρόσθεσε ότι θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ:

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ

Ντιμιτρόφ: «Θα γράψουμε ιστορία»

«Θα γράψουμε ιστορία για ένα σταθερό και επιτυχημένο μέλλον, προωθώντας την σταθερότητα και τις κοινές αξίες στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά. Περιμέναμε για μια γενιά. Αλλά όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο μεγαλύτερες οι προκλήσεις τόσο πιο εντυπωσιακή η επιτυχία», έγραψε απ’ την πλευρά του στο Twitter ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος έκανε retweet την προηγούμενη ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη από την Ολομέλεια, ενώ το πρωτόκολλο ως διεθνής σύμβαση συζητείται στην αρμόδια επιτροπή σε μία μόνο συνεδρίαση.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη Βουλή των Ελλήνων είχε αναφέρει ότι «θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».

Όταν το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων λάβει τη ρηματική διακοίνωση, θα ενημερώσει τόσο την Ελλάδα όσο και τον ΟΗΕ ότι τίθεται σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα στείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής.

Στη συνέχεια, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το κυρωμένο από την ελληνική Βουλή πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί και επίσημα η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάζουν οι πινακίδες της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία»