Για δύο συνεχόμενες ημέρες βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ τη σκυτάλη πήρε η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, προκειμένου ν’ απολογηθεί.

16 ώρες κράτησε η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με την υπόθεση παράνομων αμοιβών για αναβάθμιση έξι φρεγατών του Ναυτικού. Η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι ανακριτές και ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός θα αποφανθούν για την ποινική τύχη του ζευγαριού μετά και την απολογία της κ. Κουράκου, σύμφωνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Οι εντάσεις δεν έλειψαν κατά την απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου καθώς οι ανακριτές έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα στον πρώην υπουργό, ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του.

Η δικογραφία σχηματίστηκε εναντίον του πριν έναν χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές «δείχνουν» παράνομα ωφελήματα.

Ο κ. Παπαντωνίου απ’ την πλευρά του δεν δέχεται ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρώην υπουργός απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. «Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια», είπε, μεταξύ άλλων, στους δικαστικούς λειτουργούς.

«Μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίου έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό», υποστήριξε επίσης ο Γ. Παπαντωνίου.

Σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου, οι ανακριτικές αρχές έχουν συντάξει κατηγορητήριο 800 σελίδων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό της παράνομης νομιμοποίησης για το ζεύγος Παπαντωνίου ανέρχεται σε περίπου 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα ενώ η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε όσα είχαν προηγηθεί:

Διεκόπη λόγω κόπωσης η μαραθώνια απολογία του Παπαντωνίου

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας