Ορατή απ’ την Ελλάδα η υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη σελήνης!

LIKE US ON FACEBOOK

Η πρώτη πανσέληνος του 2019 θα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, καθώς θα συνδυαστεί με δύο μοναδικά φαινόμενα που θα είναι ορατά απ’ την Ελλάδα.

Ορατή απ’ την Ελλάδα η υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη σελήνης! Πότε; Το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου προς τα χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη πανσέληνο του έτους, η οποία έρχεται μαζί με μια ολική έκλειψη Σελήνης. Την ίδια στιγμή, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό (υπερπανσέληνος), ενώ θα έχει και μια σκουροκόκκινη απόχρωση λόγω της έκλειψης.

Η έκλειψη στο σύνολό της -δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής- θα είναι ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην Ελλάδα, η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, δηλαδή η έναρξη της μερικής έκλειψης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας και το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στον δυτικό ουρανό.

Σημειώνεται πως η ολική φάση της έκλειψης (που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα) θα είναι ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα (εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας), συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου στις 06:41 ώρα Ελλάδας, θα κορυφωθεί φτάνοντας στο μέγιστο σημείο στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43 ώρα Ελλάδας.

Μαζί με τη μερική έκλειψη, το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες. Όσοι ενδιαφέρονται να παρατηρήσουν το φαινόμενο στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά, ειδικά κατά την ολική φάση της έκλειψης, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Επειδή η Σελήνη δεν είναι τόσο λαμπερή όσο ο Ήλιος, σε αντίθεση με ό,τι συνιστάται στις περιπτώσεις παρακολούθησης των δυνητικά επικίνδυνων ηλιακών εκλείψεων, δεν χρειάζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων για να δει κανείς απευθείας τη σεληνιακή έκλειψη με γυμνά μάτια.

Η έκλειψη του Ιανουαρίου θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης, έως τις 26 Μαΐου 2021, αλλά η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Η πρώτη πανσέληνος του έτους θα συμβεί φέτος στις 07:16 ώρα Ελλάδας της 21ης Ιανουαρίου. Θα είναι το πρώτο από τα τρία «σούπερ-φεγγάρια» του 2019, καθώς φέτος θα υπάρξει τρεις φορές Υπερ-Σελήνη, δηλαδή ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται πιο κοντινός και λαμπερός από ό,τι συνήθως. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Αστρονόμοι ανακάλυψαν -μάλλον- το πρώτο εξωφεγγάρι κι είναι τεράστιο!

Photo: Brian Day/NASA Ames Research Center
Πληροφορίες: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved