Μετά τον σάλο που προκάλεσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, το υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζει πως δεν θα οδηγούν μηχανή όσοι έχουν δίπλωμα ΙΧ.

Όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο κάτοχος διπλώματος τύπου Β’ αποκτά το δικαίωμα να οδηγεί μοτοσικλέτα μέχρι 125 κυβικά χωρίς εξετάσεις, χωρίς να πρέπει να έχει στην κατοχή του δίπλωμα οδήγησης για μοτοσικλέτα και χωρίς να έχει εκπαιδευτεί. Αυτό σήμαινε ότι όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτου θα μπορούσαν στο εξής νόμιμα να οδηγούν σε όλη την επικράτεια μοτοσικλέτες μέχρι 125 κυβικών.

Μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις και απ’ τον σύλλογο των σχολών οδήγησης και, όπως ήταν φυσικό, το υπουργείο την πήρε πίσω ή για την ακρίβεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τι αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Δεν θα οδηγούν μηχανή όσοι έχουν δίπλωμα ΙΧ: Τα νέα δεδομένα

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του εντύπου των αδειών οδήγησης.

Ολόκληρη η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου:

«Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση (A3/Οικ. 56475/6635) που συνυπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις  διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ για τις άδειες οδήγησης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του εντύπου των αδειών οδήγησης.

Συνεπώς, δεν δίνεται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης δικύκλου κατηγορίας Α1 από κάτοχο άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, για το οποίο απαιτείται νόμος, ο οποίος, αν και εφόσον εκδοθεί, θα περιγράφει τους  όρους και προϋποθέσεις για την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης.  

Έτσι, με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης και συνεπώς, τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και τυχόν σκόπιμες και παραπλανητικές αντιδράσεις φορέων, δεν έχουν καμία βάση.

Γενικότερα, στο πλαίσιο που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει το ζήτημα των ισοδυναμιών στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης για τη Μικροκινητικότητα».

Θυμήσου όσα είχαν προηγηθεί:

Αλλάζουν όλα! Με δίπλωμα αυτοκινήτου μπορείς να οδηγήσεις και μοτοσικλέτα | Ποιους αφορά;