Νέο όνομα για τα Σκόπια φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι και οδηγεί σε μια συμφωνία στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Νέο όνομα για τα Σκόπια φέρνει Ελλάδα και ΠΓΔΜ πιο κοντά σε συμφωνία; Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές μιλά για νέο όνομα για τα Σκόπια που κάνει την συμφωνία εφικτή.

Το όνομα αυτό είναι έκπληξη, έρχεται να προστεθεί στα άλλα ενώ μέχρι χθες δεν υπήρχε στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα, όμως, με τις πληροφορίες καλύπτει και τις δύο μεριές καθώς και τους δύο όρους που έχει θέσει η Αθήνα.

Ελλάδα και ΠΓΔΜ εξετάζουν ένα κείμενο 19 σελίδων, μια συνολική πρόταση, την οποία επεξεργάζονται μέχρι να φτάσουν στην τελική συμφωνία. Αν υπάρξει συμφωνία αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή στην Αθήνα, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ποιο είναι, όμως, αυτό το όνομα;

Σύμφωνα με πηγές, το όνομα είναι «Μακεδονία του Ίλιντεν» (το οποίο παραπέμπει στις δύο ιστορικές εξεγέρσεις του 1903 και του 1945).

Κατά την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών της ΠΓΔΜ, το όνομα αυτό ικανοποιεί την προϋπόθεση της Ελλάδας για erga omnes ενώ ανοίγει και τον δρόμο για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση αυτό το όνομα δεν είναι οριστικό, απλώς προστέθηκε ακόμα ένα στη λίστα και θεωρείται μια πιθανή λύση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, είχαμε ένα θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως η λύση είναι κοντά, με τον κ. Τσίπρα να είναι πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του.

Ο κ. Ζάεφ από τη μεριά του επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δήλωσε και στη συνέντευξη Τύπου, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχει διανυθεί μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ, καθώς η συνάντηση μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον κ. Ζάεφ βρέθηκε στο επίκεντρο και δεν έμεινε ασχολίαστη.

Όλοι οι τίτλοι αναφέρουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για τη λύση του ονοματολογικού.

«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει η διαδικτυακή Die Zeit, «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», υπογραμμίζει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Τη συνάντηση των κ.κ Τσίπρα και Ζέφ σχολίασε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι επισημαίνοντας πως η επίλυση του ζητήματος θα αποφέρει καθαρά οφέλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σκοπιανό ομόλογό της Ζόραν Ζάεφ, η κ. Μέι επεσήμανε ότι η γειτονική χώρα έχει δεσμευτεί σε λύση στο θέμα του ονόματος.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Υπάρχουν εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει στο θέμα του ονόματος»