Ολόκληρη η τελική Συμφωνία των Πρεσπών δημοσιεύτηκε όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις Κυριακάτικες εφημερίδες.

Ειδικότερα, σήμερα Κυριακή δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες το τελικό κείμενο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών όπως αυτές περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο για την τελική Συμφωνία των Πρεσπών.

Ορισμένα βασικά σημεία απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι:

  1. Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
  2. Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
  3. Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
  4. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
  5. Σχετικά με την Ελλάδα, μ’ αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της Βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
  6. Σχετικά με την ΠΓΔΜ, μ’ αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2).

Σημειώνεται ότι το Σάββατο η συμφωνία έφτασε στη Βουλή, ενώ η συζήτηση για τη διαδικασία κύρωσης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας. Παράλληλα, η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Και η ΔΗΜΑΡ υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών

Photo: EPA/Nake Batev