Μπορεί να είμαστε μία ανάσα πριν εκπνεύσει το 2018 αλλά υπάρχουν φόροι που πρέπει να πληρωθούν πριν φύγει το έτος. Μέσα στους φόρους είναι και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία, όμως, πήραν μικρή παράταση.

Την στιγμή που όλοι ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το 2019 υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να πληρωθούν ώστε να μην υπάρξουν προσαυξήσεις και πρόστιμα. Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν πριν φύγει το 2018 μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας είναι συνολικά 6.

Προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα για τους 5 φόρους και τα τέλη κυκλοφορίας για τους φορολογούμενους οι οποίοι ή δεν κατάφεραν ή ξέχασαν να πληρώσουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τους φόρους, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλέον επιβαρύνσεις, τα πρόστιμα ή ακόμα και η απώλεια ρυθμίσεων.

Να θυμίσουμε πως οι προσαυξήσεις για παράδειγμα ξεκινούν από 0,73% το μήνα και φτάνουν μέχρι και σε διπλασιασμό εάν αφορά τα τέλη κυκλοφορίας.

Αναλυτικά οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν:

Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων

Σήμερα, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, έληγε η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Να θυμίσουμε πως η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας παραδοσιακά παίρνει παράταση ορισμένων ημερών. Και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην επιμήκυνση του διαστήματος και έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου.

Εάν τα τέλη κυκλοφορίας δεν πληρωθούν μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά.

Τί γίνεται αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας; Σ’ αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης Ι.Χ.  θα πρέπει υποβάλει δήλωση ακινησίας και να καταθέσει πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Y.

ΕΝΦΙΑ

Απόψε λήγει η τέταρτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με το συνολικό λογαριασμό της δόσης να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ

Εταιρίες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει έως και απόψε το βράδυ να αποδώσουν ΦΠΑ.

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων

Λήγει απόψε η έκτη και τελευταία δόση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Φόρος εισοδήματος για πυρόπληκτους

Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Δόσεις ρυθμίσεων

Υποχρεωτική είναι για τους φορολογούμενους η πληρωμή της δόσης είτε αυτή αφορά ρύθμιση οφειλών προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση η ρύθμιση θα χαθεί και ο φορολογούμενους κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις.

Ωράριο λειτουργίας σήμερα για τις εφορίες:

Η 31η Δεκεμβρίου θεωρείται ημιαργία για τις εφορίες και οι συναλλαγές με το κοινό θα διακοπούν στη 1 το μεσημέρι.

Να σημειώσουμε πως τις πρώτες ημέρες του 2019 οι Δ.Ο.Υ. θα υπολειτουργούν.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι από τις 2 έως και τις 4 Ιανουαρίου οι Δ.Ο.Υ. δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου που αφορά στην εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων του λογιστικού σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσει από την 1.1.2019. Τις ίδιες ημερομηνίες δεν θα γίνουν ούτε και εσωτερικές μηχανογραφικές εργασίες, που αφορούν στη βεβαίωση, στην είσπραξη, στη διαγραφή και στην επιστροφή φόρων, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019.
Οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα εργασιών των Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες συναλλαγές των ενδιαφερομένων με τις Δ.Ο.Υ. θα πραγματοποιούνται κανονικά, κατά τις ώρες εισόδου του κοινού.

Διάβασε επίσης:

Περισσότερες πληρωμές με κάρτα το 2019 για να χτίσεις το αφορολόγητο