Εντοπίστηκαν νοθευμένα ελαιόλαδα απ’ τον ΕΦΕΤ, ενώ οι έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου να συνεχίζονται.

Απ’ τους ελέγχους, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εντόπισε διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων.

Πώς έγιναν οι έλεγχοι

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Η λίστα με τα νοθευμένα ελαιόλαδα

Τα νοθευμένα προϊόντα που εντοπίστηκαν έχουν τις εξής επωνυμίες: «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», «ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ» και «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση/απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά, ενώ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, να μην τα καταναλώσουν.

Οι καταναλωτές:

  • Πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,
  • Πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές,
  • Στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Δες ακόμα:

Η απάντηση είναι το ελαιόλαδο. Ποια είναι, όμως, η ερώτηση;

Photo: Pexels