«Ανάσα» για χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους η απόφαση να μπει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές του 2018.

Τα χρέη, λοιπόν, του 2018 μπαίνουν σε ρύθμιση σε 120 δόσεις, με στόχο να μπορέσουν ν’ αποπληρωθούν. Οι μικροοφειλέτες θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους ενώ και όσοι χρωστούν περισσότερα θα δουν τις περισσότερες δόσεις ως λύση.

H ρύθμιση του συνόλου του ιδιωτικού χρέους έως και σε 120 δόσεις βρίσκεται ένα βήμα πριν την εφαρμογή, αφού είναι στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών με τους δανειστές.

Τα δύο βασικά θέματα που είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων

Το πρώτο θέμα σχετίζεται με την αυτοματοποιημένη διαδικασία ρυθμίσεων όσων μισθωτών συνταξιούχων κατ’ επάγγελμα αγροτών αλλά και ανέργων που χρωστούν στην εφορία σε περισσότερες από τις 12 δόσεις που προβλέπεται απ’ τη σημερινή ρύθμιση.

Σε περίπτωση που γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομίας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θα διαπραγματευτούν μια νέα ρύθμιση τουλάχιστον 36 δόσεων (οι οποίες θα αυξάνονται στις 48 για έκτακτες υποχρεώσεις όπως πρόστιμα ή φόρο κληρονομιάς) για όλους τους μισθωτούς συνταξιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες και ανέργους με οφειλές στην εφορία.

Ωστόσο, τα υπουργεία για να «πείσουν» τους δανειστές να ξεπεράσουν τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν, θα δεσμευτούν πως θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στην ρύθμιση που θα περνούν και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το ενδεχόμενο, μετά την επέκταση της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση οφειλών, οι οποίες προέκυψαν μέσα στο 2018.

Αυτή η πρόταση, η οποία αναμένεται να «περάσει» απ’ τους δανειστές, θα δώσει «ανάσα» σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο προσπαθούσαν να μπουν στο εξωδικαστικό (ο οποίο προέβλεπε ρυθμίσεις χρεών ως 31/7/2017) αλλά αποκλείστηκαν αφού δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και για το 2018.

Σημειώνεται πως απ’ τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η έγκριση για ένταξη σε ρύθμιση και για τις οφειλές μέχρι 31/12/2018, όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση θα πρέπει να την ακυρώσουν και να κάνουν καινούρια για το σύνολο των οφειλών τους.

Διαβάστε ακόμα:

Αυξάνονται οι δόσεις για οφειλές στην εφορία

Photo: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS