Απ’ το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται στη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο εκτυλίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ οι αρχικές κοινές δηλώσεις Τσίπρα- Erdogan ήταν σε πιο ήρεμους τόνους. Η συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, των δύο ηγετών έφερε στην επιφάνεια όλες τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάζονται σε ζωντανή σύνδεση όλες οι λεπτομέρειες των κατ’ ιδίαν συζητήσεων Ελλάδας- Τουρκίας.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του για το Κυπριακό τονίζοντας ότι «στην Κύπρο έγινε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της», ενώ προχώρησε σε σκληρή επίθεση για την Αγία Σοφία, λέγοντας πως «δεν θα κάναμε ορθόδοξη λειτουργία σε κάποιο Τζαμί όπως κάνετε εσείς στην Αγία Σοφία».

Ο T. Erdogan είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια και η χρονική περίοδος της επίσκεψης θεωρείται κομβική, μιας και η Τουρκία έχει χάσει πολλούς συμμάχους και προσπαθεί να “χτίσει” εκ νέου γέφυρες με την Ε.Ε., εκμεταλλευόμενος τη θέση-κλειδί του Αλέξη Τσίπρα.

Βγήκαν τα «μαχαίρια» για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Οι κοινές δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και του Τούρκου Προέδρου επικεντρώθηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης, με αφορμή την αμφισβήτηση της ισχύος της απ’ τον Τ. Erdogan.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος παίρνοντας τον λόγο για την εναρκτήρια τοποθέτησή του -πριν την κατ’ ιδίαν συναντήση του με τον Τ. Erdogan- ξεκαθάρισε πως «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως «καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες».

Ο T. Erdogan, ωστόσο, επέμεινε στο ότι ορισμένες αλλαγές είναι αναγκαίες, σχολιάζοντας πως έχουν περάσει 94 χρόνια κι από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η Συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη, διότι «οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους».

Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για μας

Ο κ. Παυλόπουλος πήρε ξανά τον λόγο αντιδρώντας στα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου και είπε πως μπορεί να μην είναι εκτελεστικός Πρόεδρος και η απάντηση θα δοθεί από την Κυβέρνηση, όμως, κατά τον ίδιο «οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, η ερμηνεία του δικαίου είναι εκείνη που επιτρέπει να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου στα δικά σου δεδομένα. Αυτό δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, λέγεται ερμηνεία», ενώ παρατήρησε πως «αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που νομικά δεν ταιριάζουν, θα είχαν λήξει ορισμένες παρεξηγήσεις».

Ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε εκ νέου λέγοντας πως «στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει αναφορά για επικαιροποίηση συνθηκών και υπάρχουν διάφορα παραδείγματα ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκα στα θέματα αυτά, επειδή αναφερθήκατε εσείς στα θέματα αυτά. Αν δεν υπήρχε αναφορά από σας θα τα συζητούσα αυτά στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα».

Όλες οι διαφωνίες στην επιφάνεια στις δηλώσεις Τσίπρα- Erdogan

Αμέσως μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Έλληνα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο T. Erdogan μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπρας και T. Erdogan προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο, όπου ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια οι διαφωνίες τους για κομβικής σημασίας ζητήματα, με τους δύο ηγέτες ν’ απευθύνονται σε αυστηρό τόνο ο ένας στον άλλον.

Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόεδρο και έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας πως είναι απαραίτητος ο αμοιβαίος σεβασμός του διεθνούς Δικαίου.

«Σήμερα, με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ ότι το προηγούμενο διάστημα -μάλλον- δεν έγινε απολύτως κατανοητό το τι εννοεί για την Συνθήκη της Λωζάνης, γιατί αυτό που κατάλαβα δεν είναι ότι ζητάει αναθεώρηση, γιατί ακόμα και αν την ζήταγε θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία και τις άλλες 9 χώρες για να συζητήσουμε. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορα μας, που ορίζονται από αυτή τη Συνθήκη», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποιώντας πως κατά τις συνομιλίες τους μίλησαν ανοιχτά για τις διαφωνίες τους.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας πως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις των δύο χωρών ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε πως επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο χωρίς στρατεύματα όπου Eλληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι θα ζουν ενωμένη με ασφάλεια, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως πριν 43 χρόνια έγινε μία παράνομη εισβολή στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα.

Αλέξης Τσίπρας με Erdogan

Eurokinissi

«Η Ελλάδα υποστηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία με κατεύθυνση προς την Ευρώπη», ήταν η άποψη που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κάνοντας παράλληλα αναφορά στη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για συνεργασία σε μια σειρά τομέων.

Μιλώντας για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, βασικό κομμάτι διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους.

Για το ίδιο θέμα, ο Τ. Erdogan τόνισε για ακόμα μια φορά πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί είναι πραξικοπηματίες και εξέφρασε ξανά την επιθυμία να επιστραφούν στην Τουρκία.

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο ίδιος σχολίασε πως υπεγράφη από 11 χώρες, έχει υπογράψει την συνθήκη και η Ιαπωνία, η Αγγλία, η Βουλγαρία. «Όλες οι χώρες αυτές έχουν υπογράψει την συνθήκη που υπάρχουν προβλέψεις μόνο προς το Αιγαίο. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το νομικό καθεστώς που διέπει τις αμφότερες μειονότητες. Στην Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα Τούρκων, Πομάκων και Ρομά και πιστεύουμε ότι σ’αυτό το θέμα πρέπει να γίνουν καινούριες σκέψεις».

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι στο Νταβός ήταν επιλογή της ελληνοκυπριακής πλευράς ν’ αποχωρήσει απ’ τις συνομιλίες. «Στο Νταβός η Ελληνοκύπριοι μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του κυπριακού και δεν έγινε έτσι».

Αναφορικά με το Αιγαίο, ο Τ. Erdogan σχολίασε πως τα προβλήματα είναι δυσεπίλυτα αλλά μπορούν να λυθούν με τις διαπραγματευτικές συνομιλίες που πρέπει να γίνουν.

Έντονο ήταν το κλίμα όταν τέθηκε το ζήτημα του Τζαμιού, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως η ελληνική πλευρά σέβεται απόλυτα το ζήτημα της θρησκείας και δεν θα έκανε ορθόδοξη λειτουργία σε κάποιο τζαμί «όπως κάνετε εσείς στην Αγία Σοφία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της τουρκικής μειονότητας, αλλά και για το Τζαμί στην Αθήνα, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία σέβεται τις ελευθερίες των Χριστιανών.

To υπόλοιπο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

19:25
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30
Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή

11:15
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη  στην Κομοτηνή.  Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Erdogan.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν κατά τη διήμερη επίσκεψη του Erdogan:

https://ipop.gr/live_blogging/episkepsi-tou-erdogan-stin-athina/

Photo: Thanassis Stavrakis/Associated Press