Το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της η Τερέζα Μέι μετά απο τρία χρόνια στην πρωθυπουργική θέση της Αγγλίας.

Η παραίτηση της Μέι θα πραγματοποιηθεί και επίσημα στις 7 Ιουνίου, που θα εγκαταλείψει και τα καθήκοντά της και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έναν νέο πρωθυπουργό. Θα παραμείνει, δηλαδή πρωθυπουργός της χώρας για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, δηλαδή περίπου 6 εβδομάδες.

Με αφορμή την παραίτηση της Μέι, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε τον σεβασμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη μελλοντική συνεργασία του με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε εκλογές.

Η Τερέζα Μέι έχει δίκιο που παραιτείται. Έχει αποδεχθεί αυτό που η χώρα γνώριζε εδώ και μήνες: δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε εκείνη ούτε το διαιρεμένο και διασπασμένο κόμμα της. Όποιος εκλεγεί νέος αρχηγός των Τόρις πρέπει να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας, μέσω άμεσων γενικών εκλογών.

Ο διάδοχος θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να περάσει η δική της συμφωνία. Κι αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι. Παρ’ όλα αυτά, η έκβαση αυτή πορεί να προκαλέσει τρία διαφορετικά σενάρια και να πυροδοτήσει αλλαγές στις μέχρι τώρα συμφωνίες.

Ποια είναι, όμως, αυτά τα πιθανά σενάρια μετά την παραίτηση της Μέι;

Νέα αναβολή του Brexit

Το πιο πιθανό είναι ο διάδοχος της Μέι να επαναδιαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως να ζητήσει και νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση. Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου. Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

Καμία συμφωνία

Οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται το δεύτερο αυτό ενδεχόμενο, καθώς θα σημάνει μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αφού το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Ο διάδοχος της Μέι ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Ακύρωση του Brexit

Αυτό το σενάριο υπάρχει περίπτωση να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου. Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους, όπως αναφέρει και η Καθημερινή. Όμως, με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.

Διαβάστε όσα δήλωσε η Τερέζα Μέι:

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της