Η επίσκεψη του T. Erdogan στη χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν εκτιμήσεις για τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης, ενώ σχολιάζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί στην παρούσα φάση την συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. Στις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και τη Συνθήκη της Λωζάνης επικεντρώνονται τα τουρκικά ΜΜΕ.

Γερμανικός Τύπος

FAZ

Η γερμανική FAZ σε άρθρο της σχολιάζει γιατί στην παρούσα φάση το T. Erdogan χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα. «Τώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι επιβαρυμένες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο T. Erdogan», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της το οποίο φέρει τον τίτλο «Η πύλη του Erdogan προς τη Δύση».

Η FAZ σχολιάζει πως ο Trump και ο Erdogan απορρίπτουν συνεχώς ο ένας τον άλλον ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό που έμαθε ως φοιτητής: να διακρίνει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων παικτών. Τα πάει λοιπόν καλά και με τον ευσεβή μουσουλμάνο. Άλλωστε κινητοποιούν τους οπαδούς τους με παρόμοιο τρόπο: Ο Τσίπρας χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που έχουν και εκείνους που δεν έχουν, ο Erdogan σε ευσεβείς σουνίτες και άπιστους. Σήμερα ο Erdogan χρειάζεται τον Τσίπρα», συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Hannoversche Allgemeine Zeitung- Neue Presse- Dresdner Neueste Nachrichten

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και των τριών εφημερίδων φιλοξενούν άρθρο απ’ τον Γερμανό ανταποκριτή στην Ελλάδα, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στον λόγο της επίσκεψης του Erdogan στην Ελλάδα.  Η εφημερίδα εκτιμά πως ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί μια επαναπροσέγγιση της Ε.Ε., αξιοποιώντας ως συνδετικό κρίκο την Ελλάδα.

«Με τα σκληρά μέτρα που έλαβε κατά των επικριτών του ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση -πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Erdogan επιχειρεί τώρα να χτίσει γέφυρες», γράφει ο Γερμανός ανταποκριτής, ο οποίος σχολιάζει πως ξεκινάει με «έναν παλιό αντίπαλο».

Ο ίδιος επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας «έχουν βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες (σ.σ. ΑΟΖ) και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (…) παραμένουν άλυτα. Και στη διαμάχη για τη Κύπρο, που είναι διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή του 1974, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός».

Την ίδια στιγμή, εκτιμά πως το ότι ο Erdogan ξεκινά τη διπλωματική οικοδόμηση γεφυρών στην Ακρόπολη δεν είναι σύμπτωση: Η Ελλάδα είναι σταθερά ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πίσω από αυτή τη στήριξη κρύβεται η ελπίδα να “τιθασευθεί” ο πανίσχυρος και συνάμα επιθετικός γείτονας διά της ενσωμάτωσής του στην ΕΕ. Αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ σήμερα δεδομένης της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται επίσης στο φλέγον ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών. 

Ο ρόλο του μεσολαβητή, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, μπορεί να είναι κολακευτικός για τον Αλέξη Τσίπρα και ν’ αναβαθμίζει τη θέση του στην Ευρώπη, όμως, στην Αθήνα «δεν απουσιάζει και η νευρικότητα, καθώς ο Erdogan θεωρείται απρόβλεπτος».

Κυπριακός Τύπος

Αλήθεια

Η εφημερίδα «Αλήθεια» κάνει λόγο για μια επίσκεψη σταθμό, αλλά και ερωτηματικά. Το δημοσίευμα σχολιάζει πως η προσοχή της Κύπρου είναι στραμμένη στην Αθήνα και ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις των ΗΕ για το Κυπριακό.

Πολίτης

Ο «Πολίτης» απ’ την πλευρά του γράφει πως ο Erdogan φρόντισε να προκαλέσει πριν πάει στην Ελλάδα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Ο γερμανικός Τύπος βλέπει την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα ως μια προσπάθεια, από πλευράς του Τούρκου Προέδρου, να επαναπροσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ελλάδας», αναφέρει επίσης η εφημερίδα, η οποία σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς βοήθεια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με αρκετές χώρες βρίσκονται πλέον στο ναδίρ.

Φιλελεύθερος

Ο «Φιλελεύθερος» κυκλοφορεί με τίτλο «Προσδοκίες στο μίνιμουμ» και μιλάει για μια ιστορική επίσκεψη, αλλά για τη Λευκωσία οι προσδοκίες σε σχέση με το Κυπριακό βρίσκονται στο μίνιμουμ.

Τουρκικός Τύπος

Daily Sabah

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει πως «η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί σε ό,τι αφορά τους Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα» ενώ στο ρεπορτάζ της περιλαμβάνει και τη δήλωση του Erdogan ότι «ενώ οι Τούρκοι πολίτες ελληνικής καταγωγής δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην Τουρκία, στη δυτική Θράκη δεν μπορεί κανείς ούτε να γράψει τη λέξη “τουρκικός”».

Για τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, η εφημερίδα αναφέρει τη δήλωσή του ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση».

Hurriyet

Η Hurriyet με τη σειρά της επικεντρώνεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Erdogan ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη, ενώ σχολιάζει πως ο κ. Παυλόπουλος απέκλεισε κάθε συζήτηση για αλλαγές στη συνθήκη.

Anadolu

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu γράφει ότι «το να αρνείται κανείς στους Έλληνες μουσουλμάνους τον μουφτή τους παραβιάζει τη Λωζάνη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σ’ όσα τις ενώνουν κι όχι στις μεταξύ τους διαφορές.

Διαβάστε όσα συμβαίνουν λεπτό προς λεπτό κατά τη διήμερη επίσκεψη του Erdogan στην Ελλάδα:

https://ipop.gr/live_blogging/episkepsi-tou-erdogan-stin-athina/

Photo: Eurokinissi