Όλα όσα αλλάζουν στις θέσεις πάρκινγκ στις πιλοτές

LIKE US ON FACEBOOK

Η πιλοτή είναι ένας κοινόχρηστος χώρος τον οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνο οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται από τρίτους, σύμφωνα με το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.Τι ορίζει η απόφαση για τις θέσεις πάρκινγκ στις πιλοτές.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε μη ένοικος της πολυκατοικίας, ο οποίος έχει αποκτήσει θέση πάρκινγκ με συμβολαιογραφική πράξη, αφήνει το αυτοκίνητο του στους χώρους της πιλοτής, τότε απειλείται με χρηματικό πρόστιμο και κράτηση.

Τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση για τις θέσεις πάρκινγκ στις πιλοτές;

«Πρόκειται για μια απόφαση που δεν φέρνει κάποια επανάσταση στην ισχύουσα κατάσταση σχετικά με τη χρήση των χώρων στις πυλωτές αλλά αποδίδει την ισχύουσα νομολογία» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων, Στράτος Παραδιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αφορά όσους ιδιοκτήτες είχαν κάνει αγοραπωλησίες πριν απ’ το 1981 και αυτές απαγορεύτηκαν στη συνέχεια με νόμο. Φυσικά, δεν αφορά τους ενοικιαστές μιας πολυκατοικίας, που έχουν θέσεις στάθμευσης.

Αφορά το νομικό πρόβλημα που έχουν ορισμένες θέσεις στάθμευσης, λίγες, σε πολύ παλιές πολυκατοικίες, κυρίως πολυκατοικίες που χτίστηκαν προ του 1981, οπότε για πρώτη φορά απαγορεύτηκε νομοθετικά μέσα στον ανοικτό χώρο της πυλωτής να κατασκευάζονται ανοικτές θέσεις στάθμευσης στον κοινόχρηστο χώρο στις οποίες νομικά να αποδίδεται η ιδιότητα της χωριστής ιδιοκτησίας με χιλιοστά επί του οικοπέδου

Αυτός που στη ουσία ορίζει η απόφαση για τις θέσεις πάρκινγκ στις πιλοτές είναι ότι μια ανοικτή θέση στάθμευσης σε μια πιλοτή δεν αποτελεί αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο.

«Το 95% των θέσεων στάθμευσης που βλέπουμε στις πυλωτές, ανήκουν σε κάποιο διαμέρισμα και δεν μεταβιβάζονται σαν ξεχωριστό περιουσιακό στοιχείο. Μεταβιβάζονται ως «πακέτο» με το αντίστοιχο διαμέρισμα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, εξηγώντας πως αυτός που αγοράζει ένα διαμέρισμα, παίρνει μαζί και μια ανοιχτή θέση στάθμευσης στην πιλοτή όχι ως ξεχωριστό περιουσιακό στοιχείο αλλά ως παρακολούθημα του διαμερίσματος».

Δεν υπάρχουν αλλαγές για τις θέσεις σε υπόγειο πάρκινγκ, αλλά και σε ισόγειο που είναι κλειστές όμως με γκαραζόπορτα.

«Έγκυρη είναι η αγορά όλων των θέσεων στάθμευσης στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, είτε είναι ανοικτές είτε είναι κλειστές. Όλες οι κλειστές θέσεις στάθμευσης στο ισόγειο, αυτές δηλαδή που από την κατασκευή του κτιρίου είναι δίπλα από την πυλωτή και είναι κλειστές με γκαραζόπορτα ή άλλο τρόπο αποτελούν ξεχωριστές ιδιοκτησίες νόμιμες με ξεχωριστά χιλιοστά. Ιδιοκτήτης τους μπορεί να είναι τόσο κάποιος που μένει μέσα στην πολυκατοικία, όσο και κάποιος που μένει σε ένα άλλο κτίριο», διευκρινίζει ο κ. Παραδιάς.

Όσοι, ωστόσο, έχουν μια θέση στάθμευσης σε πολυκατοικία όπου δεν είναι ιδιοκτήτες χώρου κύριας χρήσης, έχουν έναν τρόπο μόνο για να την σώσουν: να αγοράσουν ένα διαμέρισμα έτσι ώστε να μην κριθεί άκυρη η ιδιοκτησία τους.

Photo: unsplash/Mitch Rosen
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved