Με το «δεξί» μπήκε ο μήνας Μάιος για την Κυβέρνηση και συνάμα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σήμερα, 2 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η έγκριση ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας απ’ τον EFSF και ESM. Η ελάφρυνση του χρέους βάσει των μέτρων που αποφασίστηκαν από τους αρμόδιους θα φτάσει έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναλυτικότερα, το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να επιστρέψει στα ταμεία της χώρας μας το ποσό τo 103 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κατατεθεί για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου ως 17 Ιουνίου 2018. Το συγκεκριμένο ποσό είχε καταβληθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσαύξηση του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, αλλά και για την προσαύξηση της περιόδου μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 με 17 Ιουνίου 2019.

Οι επιστροφές αυτές θα αποφέρουν όφελος στα εθνικά ταμεία περίπου 329 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε παρόμοιες ενέργειες με την EFSF κινήθηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που θα καταθέσει στη χώρα μας το ποσό των 644,42 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που προέρχονται από τα κέρδη που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Το γεγονός αυτό σχολίασε ο επικεφαλής του EFSF/ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ενέργεια έχουν άμεσο σκοπό την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της

Διαβάστε επίσης:

Έγκριση αποπληρωμής του ΔΝΤ σε δύο δόσεις | Πότε θα γίνει