Αλλαγές έρχονται στο σχέδιο για τον Μεγάλο Περίπατο σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις. Η εφαρμογή του σχεδίου φέρνει διαφοροποιήσεις, ενώ ο Δήμος δέχεται κριτική για το μποτιλιάρισμα και τις υψηλές τιμές στην προμήθεια του εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr σε ρεπορτάζ του, η πρώτη και βασική αλλαγή είναι ότι τελικά δεν θα μπει σε καθεστώς περιορισμού πρόσβασης η περιοχή της Πλάκας.

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις αλλαγές στο σχέδιο για τον Μεγάλο Περίπατο σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

  • Η περιοχή της Πλάκας ως χώρος εφαρμογής μέτρων περιορισμού των οχημάτων και απόδοσης χώρου στους πεζούς αναφερόταν όχι μόνο στην ΚΥΑ της 21/5/2020 αλλά και στην αρχική εισήγηση του Δήμου Αθηναίων που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Μαΐου ως η έκταση που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αγίων Ασωμάτων – Αποστόλου Παύλου – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας – Φιλελλήνων. Στην πράξη, πάντως, έχει ήδη προκύψει σοβαρός περιορισμός στην πρόσβαση καθώς έκλεισε για την κυκλοφορία η Βασιλίσσης Ολγας που οδηγούσε στην βασική πύλη εισόδου μέσω της οδού Λυσικράτους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια όλοι όσοι θέλουν να φθάσουν στην Πλάκα να περνούν υποχρεωτικά από την Πλατεία Συντάγματος εκτός εάν γίνουν δεκτές οι εκκλήσεις της Επιτροπής Κατοίκων Πλάκας που ζητούν να ανοίξει αριστερό φανάρι από την άνοδο της Αμαλίας μετά την Πύλη του Αδριανού.
  • Στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, δηλαδή εκεί όπου τώρα κάνουν πιάτσα τα ταξί (και τα διώχνει ανά τακτά διαστήματα η Τροχαία) θα καταργηθούν προσωρινά δύο λωρίδες κυκλοφορίας ώστε να επεκταθεί το πεζοδρόμιο. Στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων την περασμένη Τρίτη 9 Ιουνίου, αναφερόταν ότι τα μέτρα στο σημείο αυτό θα εφαρμόζονταν από την Κυριακή που μας πέρασε, ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό των τριών λωρίδων στην Πανεπιστημίου. Τελικώς, την Κυριακή που μας πέρασε ξεκίνησε το έργο μόνο στην Πανεπιστημίου που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τα έργα στην Πανεπιστημίου ολοκληρωθούν εγκαίρως στην τρέχουσα εβδομάδα, είναι πιθανόν να κλείσει η Πλατεία Συντάγματος την ερχόμενη Κυριακή αλλιώς θα γίνει στις 28 Ιουνίου 2020. Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί και η αντιδρόμηση στο τρίγωνο των οδών Κολοκοτρώνη-Βουλής-Καραγιώργη Σερβίας για την οποία έγραψε πρόσφατα το ethnos.gr προκειμένου να δημιουργηθεί πιάτσα ταξί στην Καραγιώργη Σερβίας.
  • Στο Εμπορικό Τρίγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού έως Αγίων Ασωμάτων, Αθηνάς και Σταδίου, τα περιοριστικά μέτρα μετατίθενται προς τις 10 Ιουλίου ενώ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο έλεγχος όσων θέλουν να φθάσουν εδώ με αυτοκίνητο ή δίκυκλο θα γίνεται μόνο στα σημεία εξόδου (Πλ. Αγίων Ασωμάτων, Ομόνοια, Πλ. Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη) όπου οι εποχούμενοι θα πρέπει να δείχνουν για παράδειγμα, αποδείξεις αγοράς προϊόντων που απέκτησαν φθάνοντας ως εδώ.

Δες ακόμα:

Πάμε βόλτα στην αναμορφωμένη Βασιλίσσης Όλγας (Photos)

Photo: Διονυσία Κερατιώτη