Οι τιμές στα κυλικεία και όσα απαγορεύεται πλέον να πωλούν

LIKE US ON FACEBOOK

Αύριο Τετάρτη θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και τα παιδιά όπως και οι γονείς ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά. Ποιες είναι οι τιμές στα κυλικεία, τι απαγορεύεται να πωλούν και ποια τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς είναι οι τιμές στα κυλικεία καθώς και τα όσα θα προμηθεύουν τα παιδιά. Το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο είναι εξαιρετικά σημαντικό και γι’αυτό η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση, για τα είδη που πρέπει- και που απαγορεύεται- να πωλούν τα κυλικεία των σχολείων, όπως και τις τιμές τους.

Οι ανώτατες τιμές στα κυλικεία των σχολείων

  • Στα κυλικεία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, τα εξής είδη διατίθενται σε αυτές τις ανώτατες τιμές με ΦΠΑ:
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων)- 1,10
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων)- 1,35
  • Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον- 0,40
  • Τυρόπιτα—σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων- 1,10
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου- 0,35
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml- 0,95

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα κυλικεία

Τα κυλικεία των σχολείων απαγορεύεται να πουλάνε στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων ροφήματα καφέ. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τα κυλικεία οφείλουν να έχουν ορατό τιμοκατάλογο που θα αναφέρει τις τιμές των προϊόντων. Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία, τονίζει ακόμη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Τέλος, εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης εντός των σχολείων και ο καθορισμός των προϊόντων που διατίθενται από αυτά εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες:

  • Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 1.000€
  • Για υπέρβαση τιμής, 1.000€ ανά είδος.
  • Για έλλειψη είδους, 1.000€ ανά είδος.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνουν για τη μη τήρηση των παραπάνω στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καλώντας τον αριθμό 1520.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία την Τετάρτη;

Photo: Pixabay

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved