Τα βραβεία Νόμπελ 2019 μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε σπουδαίους ανθρώπους, να ψάξουμε την ιστορία τους, να κατανοήσουμε όλα όσα έχουν καταφέρει, τα οποία τους οδήγησαν στο να τιμηθούν απ’ τη νορβηγική Επιτροπή Απονομής Νόμπελ.

Κάποιους απ’ αυτούς τους ξέρεις ήδη, ενώ κάποιους άλλους ήρθε η ώρα να τους μάθεις. Σπουδαίες ανακαλύψεις, εφευρέσεις και κινήσεις που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και έργα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το σύμπαν.

Σημειώνεται πως διαδικασία των βραβείων Νόμπελ 2019 θα ολοκληρωθεί με την απονομή του Νόμπελ Οικονομίας στις 12 Οκτωβρίου.

Τα βραβεία Νόμπελ 2019

Νόμπελ Ειρήνης

Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπί Αχμέντ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2019 για τη συμβολή του στο τέλος του πολέμου με την Ερυθραία.

Ο Αμπί Αχμέντ από τότε που κάθισε την πρωθυπουργικό καρέκλα το 2018 απελευθερώσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον κρατικό αερομεταφορέα.

Θυμίζουμε ότι το περσινό Νόμπελ Ειρήνης τίμησε τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Denis Mukwege από το Κονγκό, ο οποίος είχε επανειλημμένως προταθεί και στο παρελθόν, και τη νεαρή ακτιβίστρια, Nadia Murad, πρώην σεξουαλική σκλάβα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην Olga Tokarczuk απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 και στον Peter Handke για το 2019 από τη Σουηδική Ακαδημία. Η απονομή ήταν διπλή, καθώς το 2018 δεν είχει απονεμηθεί το συγκεκριμένο βραβείο λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου.

Η Olga Tokarczuk είναι Πολωνή συγγραφέας, ακτιβίστρια και διανοούμενη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο κριτικές και εμπορικά επιτυχημένες συγγραφείς της γενιάς της.

Ο Peter Handke είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Βραβευμένος με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το 1999.

Νόμπελ Χημείας

Το Νόμπελ Χημείας 2019 κέρδισαν ο Αμερικανός Τζον Γκούντιναφ, o Βρετανός Στάνλει Γουίτινγχαμ και o Γιαπωνέζος Ακίρα Γιοσίνο. Οι τρεις αυτοι ερευνητές τιμήθηκαν με το βραβείο για τη δημιουργία μπαταριών ιόντων-λιθίου.

Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα

Νόμπελ Φυσικής

Στους James Peebles, Michel Mayor και Didier Queloz απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής. Οι τρεις επιστήμονες, με το έργο τους, έχουν ενισχύσει την κατανόησή μας γύρω από το σύμπαν.

Ο Peebles βραβεύτηκε για «θεωρητικές ανακαλύψεις στην φυσική κοσμολογία», ενώ οι Mayor και Queloz κέρδισαν το Νόμπελ για «την ανακάλυψη ενός εξοπλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας

Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας για το 2019 δόθηκε σε τρεις επιστήμονες για την έρευνά τους στην αντίδραση των κυττάρων στα διάφορα αποθέματα οξυγόνου.

Συγκεκριμένα, με το βραβείο τιμούνται οι Γουίλιαμ Καελίν, Πίτερ Ρατκλίφ και Γκρεγκ Σεμένζα.

Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας δήλωσε πως το έργο τους άνοιξε έναν δρόμο για την καταπολέμηση της αναιμίας, του καρκίνου και πολλών ακόμη ασθενειών.

Το Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής απονεμήθηκε από κοινού στους Γουίλιαμ Καελίν, Πίτερ Ρατκλίφ και Γκρεγκ Σεμένζα για την ανακάλυψη στο πώς αντιδρούν και προσαρμόζονται στα διαθέσιμα επίπεδα οξυγόνου

Διαβάστε ακόμα:

https://ipop.gr/eidisis/istoria-piso-ap-ta-vravia-nobel-ke-ellines-nobelistes/?fbclid=IwAR1AAMY84TF3R5QpgubC1Q5IU9C2Su0j0gBjtuYGVxxgkWnwJ_Ea0f6oquw