Πήραν δίπλωμα οδήγησης οι πρώτες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία γράφοντας ιστορία. Παρέλαβαν τις άδειες οδήγησης ενώ η χώρα ετοιμάζεται να άρει σε λίγο καιρό κι επίσημα την απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες.

Οι δέκα πρώτες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία που πήραν δίπλωμα οδήγησης είχαν διπλώματα τα οποία εκδόθηκαν σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και του Λιβάνου, όμως, πέρασαν κι από νέες εξετάσεις.

γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Άλλες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία με μαθήματα οδήγησης προκειμένου να είναι έτοιμες στις 24 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αίρεται η απαγόρευση για οδήγηση σε γυναίκες.

Σημειώνεται πως μερικές εκπαιδεύονται για να γίνουν επαγγελματίες οδηγοί σε εταιρείες, όπως η Uber.

γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, 9 από τους 17 ακτιβιστές και ακτιβίστριες που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες επειδή έκαναν εκστρατεία για την αναγνώριση του δικαιώματος οδήγησης στις γυναίκες, παραμένουν υπό κράτηση.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο βασίλειο. Οι πέντε από τους κρατούμενους είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες -γνωστές ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία.

Για πάρα πολλά χρόνια θεωρούνταν ανήθικο στη Σαουδική Αραβία το να πιάσουν οι γυναίκες τιμόνι και τις προειδοποιούσαν πως αν το κάνουν, θα δεχθούν σεξουαλική παρενόχληση.

Μάλιστα πολλές γυναίκες στο παρελθόν είχαν φυλακιστεί καθώς είχαν αψηφήσει την απαγόρευση και είχαν οδηγήσει.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Μεγάλος Μουφτής Αμπντουλαζίζ Αλ Σεϊχ είχε εκφράσει την άποψη ότι η απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες «υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας», διότι τις «προστατεύει από ατυχήματα».

Όμως, πλέον ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές.

Διαβάστε ακόμα:

https://ipop.gr/eidisis/gynekes-sti-saoudiki-aravia-tha-boroun-epitelous-na-odigoun/

Photos: AP