Δευτέρα 27 Μαΐου. Μία μέρα μετά τις 4απλές εκλογές που οδήγησαν την Νέα Δημοκρατία στο να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξει το πολιτικό τοπίο της χώρας εν μία νυκτί. Τα αποτελέσματα της Κυριακάτικης ψηφοφορίας έχουν μπει σε μια σειρά, με τα ενσωματωμένα αποτελέσματα να έχουν ξεπεράσει το 80%, η Νέα Δημοκρατία είναι γνωστό πως θα «πανηγυρίσει» την πρωτιά στις Ευρωεκλογές με μία διαφορά η οποία θα ξεπερνά τις 9 μονάδες.

Έχοντας λάβει γνώση των όσων θα συμβούν, μετά την κυριαρχία του κόμματος του κ.Μητσοτάκη, που δεν είναι τίποτα άλλο από την ανακοίνωση των πρόωρων εθνικών εκλογών (πρόωρων κατά 4 μήνες) είναι φρόνιμο να εξηγήσουμε το τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ποια τα στοιχεία που προέκυψαν; Ποιες οι αντιδράσεις των κομμάτων; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές; Ποιοι οι λόγοι που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να «πέσει» στη μάχη των εθνικών εκλογών;

Τα ερωτήματα πάρα πολλά και το χρονικό διάστημα πριν ξανα βρεθούμε μπροστά στις κάλπες απελπιστικά μικρό. Ή μήπως όχι;

Ο μεγάλος νικητής και η αισιοδοξία για τις εθνικές εκλογές

Από τα πρώτα exit polls, κιόλας, η Νέα Δημοκρατία είχε αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα της τάξης των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το γεγονός αυτό, καθιστούσε τον κ.Μητσοτάκη ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και το μόνο που έμενε να μάθουμε ήταν η έκταση διαφοράς με τον δεύτερο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο εύρος διαφοράς σε ποσοστιαίες μονάδες ήρθε να επιβεβαιώσει η Singular Logic, η οποία έκανε λόγο για διαφορά της τάξεως άνω του 9%, ποσοστό που μέχρι στιγμής έχει φτάσει στο 9,5% σύμφωνα με τα επίσημα πλέον στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η νίκη αυτή, αναμφίβολα, φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας στα γραφεία της Πειραιώς, με τα επόμενα βήματα των στελεχών της Νέα Δημοκρατίας να είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την σύντομη προεκλογική περίοδο που έχουν μπροστά τους. Το “σύντομο”, βεβαίως, είναι υποκειμενικό καθώς αυτές τις 4πλες εκλογές τις βιώσαμε όλοι μας σαν να ήταν το πρώτο ημίχρονο των εθνικών εκλογών.

Η αισιοδοξία, μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα, φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να έχει τον πρώτο λόγο στις εθνικές επιλογές και – χωρίς δείγμα υποκειμενικότητας – να αποτελεί το διάδοχο κόμμα της Κυβέρνησης.

Στα θετικά της Νέας Δημοκρατίας για την συγκεκριμένη επικείμενη πολιτική μάχη είναι ότι έχει στην φαρέτρα της ένα σημαντικό όπλο, την αυτοδιοίκηση. Ένα όπλο που θα στοιχίσει στην τωρινή Κυβέρνηση, σ’ ότι έχει να κάνει με την επιρροή της κοινής γνώμης.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος λόγος για τις πρόωρες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας, αντικρίζοντας τα exit polls και κάνοντας διαδρομές από εκλογικό κέντρο σε Κουμουνδούρου και ανάποδα, φαινόταν εξ’ αρχής πως βρισκόταν σε «αναμμένα κάρβουνα». Την αμηχανία του επιβεβαίωσε ο ίδιος με την άρνηση του να κάνει σχόλια, πριν το συμβούλιο με μεγάλα στελέχη του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Η απόφαση που πάρθηκε στο συμβούλιο με την Κυβέρνηση του αργά το βράδυ της Κυριακής ήταν οι πρόωρες εθνικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να γίνουν 30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου το αργότερο.

Η κίνηση αυτή, μόνο λογική μπορεί να θεωρηθεί, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας με το αίτημα του στον ΠτΔ για πρόωρες εκλογές έριξε το «μπαλάκι» στον ελληνικό λαό ξανά.

Βέβαια, για την εν λόγω κίνηση, υπάρχουν ποικίλες ερμηνείες. Παρόλα αυτά θα παραθέσουμε την επικρατέστερη. Ο κ.Τσίπρας, βλέποντας την χαώδη διαφορά του κόμματος του με την Νέα Δημοκρατία, αποφάσισε τις άμεσες εθνικές εκλογές με την προοπτική αυτή η διαφορά να μην μεγαλώσει, κάτι που θα διακινδύνευε εάν άφηνε τις εθνικές εκλογές για Οκτώβρη, παρά μόνο να ελαττωθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας πως ο Ελληνικός λαός του γύρισε την πλάτη,  θέλει να προστατευτεί με κάθε τρόπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή παλεύει όχι για την επικράτηση του ως το πρώτο κόμμα και κατά συνέπεια στην Κυβέρνηση αλλά να καταφέρει να μην πέσει πιο κάτω από την δεύτερη θέση και να κρατηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλωστε, αυτή η θέση έγινε ξεκάθαρη από την στάση που είχαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης του στα panels των τηλεοπτικών σταθμών αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των πρώτων exit polls.

Θρίαμβοι ΚΙΝΑΛ, αισθητή πτώση της ΧΑ, προτίμηση στα «μικρά» κόμματα

Με θετικό πρόσημο εξελίχθηκε για τα υπόλοιπα κόμματα, η ψηφοφορία της 26ης Μαΐου. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο συνδυασμός της Φώφης Γεννηματά με – τωρινό – ποσοστό 7,59%. Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δήλωσε χαρούμενη για την πορεία του κόμματος της.

«Ο ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς. Το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής» ήταν τα λόγια της κ.Γεννηματά, η οποία κλείνοντας αναφέρθηκε στην αισθητή πτώση της Χρυσής Αυγής λέγοντας «Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα. Εξελίξεις που θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες».

Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις της κ.Γεννηματά, η πτώση του κόμματος της ακροδεξιάς, μόνο ευχάριστο γεγονός αποτέλεσε για τον ελληνικό λαό, παρόλα αυτά άφησε μια «μαύρη κηλίδα» κατά τη διάρκεια της πτώσης της. Το ποσοστό προτίμησης (13,3%) για το κόμμα της ακροδεξιάς, που προέκυψε από την ψήφο των ατόμων από 17 έως 24 ετών, μόνο ως πρόβλημα μπορεί να ληφθεί.

Σε αντίθετη πορεία με την ΧΑ βρέθηκαν πολλά «μικρά» κόμματα, διαγράφοντας πολύ καλή πορεία. Πιο συγκεκριμένα το κόμμα Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου, προτιμήθηκε από το ελληνικό κοινό και εν τέλει θα εκπροσωπείται μ’ έναν βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόμοια πορεία διέγραψε και το κόμμα ΜέΡΑ25, του Γιάνη Βαρουφάκη, που μέχρι στιγμή με ποσοστό 3,04% είναι αμφίβολο το εάν θα έχει κάποια έδρα.

Τέλος, σε μεγάλη παρακμή βρέθηκαν τα κόμματα ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα οποία έμειναν στην «σκιά» των ανερχόμενων κομμάτων και η ένταξη τους στη Βουλή, τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο, δεν προβλέπεται.

Διαβάστε ακόμα:

Και από σταυρούς τι γίνεται; Οι Ευρωβουλευτές που προηγούνται