Οι νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ε.Ε. δεν αφήνουν (σχεδόν) κανένα περιθώριο ή μάλλον στενεύουν τα “λουριά” στα ψηφιακά μέσα, στη Google και στο Facebook. Τι αποφασίστηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ε.Ε., οι οποίοι εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, δίνουν περισσότερη δύναμη στις ειδήσεις και τις δισκογραφικές εταιρείες και όχι στους “γίγαντες” του Διαδικτύου, όπως είναι η Google, το Facebook και το YouTube.

Ένα απ’ τα επιχειρήματα ήταν ότι τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, αναζητούν επειγόντως εισοδήματα τη δεδομένη στιγμή, ενώ οι χρήστες του Διαδικτύου αποφεύγουν τις εφημερίδες και βγάζουν όλα τα έσοδα από τις διαφημίσεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η Ευρώπη επίσης, που έχει αναλάβει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, λίγο πριν την ψηφοφορία που ακολούθησε για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προειδοποίησε τις επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο ότι θα τους καθιστούσε υπεύθυνους για τρομοκρατική προπαγάνδα.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα που επικρατούσε πριν απ’ τη ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο κατέληξαν να εγκρίνουν το σχέδιο νόμου με 438 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 39 αποχές.

Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν τη ψηφοφορία ως ένα ισχυρό, θετικό και ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, εκσυγχρονισμού των κανόνων της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ε.Ε.. Μεταξύ αυτών, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε σθεναρά την μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντας της ως ένα μεγάλο βήμα για την Ευρώπη.

Τι προβλέπει αυτό το νέο “σχέδιο” και ποιοι είναι οι νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ε.Ε.;

Τα κύρια σημεία της απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ότι οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας θα πρέπει να δίνουν ένα ποσοστό σε δημοσιογράφους και καλλιτέχνες κάθε φορά που χρησιμοποιούν τα έργα τους, έτσι ώστε να προστατεύονται από πλατφόρμες όπως το YouTube ή το Facebook.

Πώς θα επηρεάσουν οι νέοι κανόνες το διαδίκτυο; Θα μπορούμε ακόμα να δημιουργούμε και να χρησιμοποιούμε memes; Ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ, Άλεξ Ρος (ΕΛΚ, Γερμανία) απαντά.

Ποιοι προστατεύονται με τους νέους κανόνες;

Θέλουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα δικαιώματα των συγγραφέων, των τραγουδιστών, των τραγουδοποιών, των δημοσιογράφων… όλων όσων κατέχουν πνευματικά δικαιώματα. Βρίσκονται όλοι σε πολύ δυσχερή κατάσταση, καθώς η δουλειά τους χρησιμοποιείται από μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες έχουν μεγάλο κέρδος από αυτούς, ενώ οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν έχουν κανένα κέρδος. Αμερικανικοί κολοσσοί βγάζουν χρήματα ενώ οι δημιουργοί μας πεθαίνουν. Για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τα δικαιώματά τους κάνοντας τις πλατφόρμες πιο υπεύθυνες απέναντί τους.

Οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τα memes που χρησιμοποιούμε;

Όχι, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στις εθνικές νομοθεσίες. Οι χρήστες δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη μεταρρύθμιση.

Σε τι στοχεύει το Άρθρο 11 για τη ψηφιακή χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου?

Οι μεγάλες πλατφόρμες σήμερα βγάζουν πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας υλικό από το Τύπο και οι εκδότες δεν βγάζουν τίποτα. Το Άρθρο 11 δίνει στους εκδότες το δικαίωμα να διεκδικούν αμοιβή εάν οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. Αυτό που θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν είναι τα λινκς και το προσωπικό αντίγραφο. Αυτά δεν καλύπτονται από το Άρθρο 11 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε πλατφόρμα, όπως η Wikipedia.

Τι θα αλλάξει για τους μικροεκδότες και συγγραφείς;

Μπορούν και αυτοί να διεκδικήσουν αμοιβή από πλατφόρμες που χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. Ειδικά για τους μικροεκδότες αυτό πολύ σημαντικό, γιατί βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τις μεγάλες πλατφόρμες.

Το διαδίκτυο βρίσκεται σε κίνδυνο;

Όχι και βέβαια όχι. Τίποτα δεν θα αλλάξει, απλά οι πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για την παραβίαση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε επίσης:

Τι ακριβώς είναι ο GDPR και γιατί πρέπει να δώσουμε βάση;

Photo: theverge.com