«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστούν» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας πως μόνο έτσι η χώρα θα καταφέρει να βγει από τα προγράμματα με επιτυχία.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστούν» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias για το ζήτημα της εξόδους της Ελλάδας από τα προγράμματα τον Αύγουστο ενώ επισήμανε και την ανάγκη εφαρμογής μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής.

Ο επικεφαλής του ESM, αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η δημοσιονομική κατάσταση είναι σωστή και η ανταγωνιστικότητα ανακάμπτει. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά ώστε να καταστεί η οικονομία πιο ανθεκτική.

«Η πρόοδος είναι ορατή. Η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι σωστή, η ανταγωνιστικότητα έχει ανακάμψει. Αλλά όπως είπα, η διαδικασία μεταρρύθμισης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως βραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται μείωσή του, ωστόσο εάν η Ελλάδα διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για πρόσθετη ελάφρυνσή του τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ παράλληλα, σημείωσε επιπλέον ότι το χρέος της Ελλάδας είχε μειωθεί σημαντικά το 2012.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, επειδή παραμένει σε προγράμματα στήριξης για οκτώ χρόνια, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν όμως λόγοι για αυτό».

«Ένας από αυτούς είναι ότι το 2015 κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση, καταργώντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί. Υπήρχαν δραματικές στιγμές το καλοκαίρι, όταν το Grexit ήταν μια πραγματική πιθανότητα» διευκρίνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σήμερα Πέμπτη, ενώ αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος στην τέταρτη αξιολόγηση, η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα αλλά και το χρέος.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup με πρώτο θέμα την Ελλάδα | Τεχνική συμφωνία & χρέος στο μενού

Photo: Getty Images