Οι κύριες αιτίες για τις καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο

LIKE US ON FACEBOOK

Το βοδινό κρέας και η καλλιέργεια σόγιας είναι οι κύριες αιτίες για τις καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί.

Σε αυτές τις γεωργικές δραστηριότητες οφείλονται σύμφωνα με τους ερευνητές οι καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο, αλλά και η δραματική αύξηση των πυρκαγιών τον τελευταίο χρόνο στο τροπικό δάσος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ερευνητής της Greenpeace, Ρομούλο Μπατίστα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι: «Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια».

Σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως, ενώ το 2018 οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων. Βασικές αγορές είναι η Κίνα και μετά η Αίγυπτος και η Ε.Ε.

Παράλληλα, οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου. Η Βραζιλία είναι ο πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, ενώ μόνο το 2018 εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους σόγιας, αύξηση της τάξης του 22,2% συγκριτικά με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι η καλλιέργεια σόγιας είναι μία απ’ τις κύριες αιτίες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη απ’ το δάσος του Αμαζονίου. Ωστόσο, ο Ρομούλο Μπατίστα αναφέρει ότι το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές».

Η Κίνα είναι και πάλι ο πρώτος εισαγωγέας της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως της γενετικά μεταλλαγμένης, ενώ το 2018, οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30%.

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο είναι και το κύριο θέμα της ατζέντας της συνόδου κορυφής των G7, η οποία πραγματοποιείται στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στην περιοχή του Αμαζονίου έχουν εκδηλωθεί από τον Ιανουάριο συνολικά 78.383 φωτιές, αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Αμαζονίας περισσότερες από 1.663 εστίες φωτιάς.

Διαβάστε ακόμη:

NASA: Έτσι φαίνεται απ’ το διάστημα ο Αμαζόνιος που καίγεται

Photo: LAURO ALVES/AFP/Getty Images

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved