Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Johnson & Johnson και η αποζημίωση «μαμούθ» για το ταλκ

LIKE US ON FACEBOOK

Απόφαση για αποζημίωση 29 εκατομμυρίων δολαρίων για μια γυναίκα που είχε στραφεί κατά της Johnson & Johnson, και η οποία υποστήριξε ότι ο αμίαντος που περιείχε το ταλκ της εταιρείας της προκάλεσε καρκίνο, εξέδωσε Δικαστήριο στην Καλιφόρνια.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Όκλαντ αποτελεί την τελευταία ήττα της εταιρείας, αφού ήδη έχουν καταγραφεί πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, και δεν μιλάμε πλέον για μια σύμπτωση. Η αποζημίωση μαμούθ για το ταλκ, έχει αγγίξει τα 4,69 δισεκατομμύρια δολάρια, για πολλαπλές περιπτώσεις.

Η Johnson & Johnson έχει έρθει αντιμέτωπη με πάνω από 13.000 μηνύσεις και αγωγές στις ΗΠΑ που σχετίζονται ειδικά με τα προϊόντα ταλκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα κάνει έφεση μιλώντας για «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης.

Σύμφωνα με την Johnson & Johnson, οι δικηγόροι της γυναίκας δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως το ταλκ για μωρά της εταιρείας περιέχει αμίαντο. Όμως, η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια ήταν αυτά τα λάθη, ενώ η ανακοίνωση περιορίστηκε στα εξής:

Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε πως οι ετυμηγορίες των ενόρκων δεν είναι ιατρικά ή επιστημονικά συμπεράσματα για ένα προϊόν

Η Johnson & Johnson αρνείται πως το ταλκ της προκαλεί καρκίνο και επιστρατεύει μελέτες και ελέγχους από ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο, που απέδειξαν πως είναι ασφαλές και ότι δεν περιέχει αμίαντο.

Η γυναίκα που κέρδισε τη δίκη ονομάζεται Τέρι Λίβιτ. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούσε δύο προϊόντα ταλκ της εταιρείας τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και πως διαγνώσθηκε με μεσοθηλίωμα, ένα είδος καρκίνου του πνεύμονα, το 2017. Αυτή ήταν και η πρώτη δίκη κατά της εταιρείας μέσα στο 2019, συνολικά έχουν προγραμματιστεί πάνω από 12 δίκες.

Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και κράτησε 9 εβδομάδες, ενώ και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν φέρει ως μάρτυρες ειδικούς επιστήμονες. Οι ένορκοι αποφάσισαν πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε η Λίβιτ ενδεχομένως ήταν ελαττωματικά και πως η εταιρεία παρέλειψε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν. Ο ένας από τους δικηγόρος της, Μοσέ Μάιμον, ανακοίνωσε ότι:

Ακόμα ένα σώμα ενόρκων απέρριψε τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της Johnson & Johnson πως το ταλκ της δεν περιέχει αμίαντο. Τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία είδαν οι ένορκοι, για άλλη μια φορά αποκάλυψαν τη σοκαριστική αλήθεια των δεκαετιών συγκάλυψης, εξαπάτησης και αποσιώπησης εκ μέρους της Johnson & Johnson

H περίπτωση της Λίβιτ ήταν η πρώτη που δικάστηκε μετά το ρεπορτάζ του Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο είχε αποκαλύψει πως η Johnson & Johnson γνώριζε πως το ταλκ της σε κάποιους ελέγχους για το αν περιέχει αμίαντο έβγαινε θετικό, έστω και αν τα αποτελέσματα ανέφεραν μικρές ποσότητες.

Τα συγκεκριμένα τεστ έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1970 και φτάνουν έως τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, όμως, η εταιρεία δεν είχε αποκαλύψει τα αποτελέσματα τους στις ελεγκτικές αρχές ή τους καταναλωτές. Στις προηγούμενες κατηγορίες που οδήγησαν στη δικαιοσύνη, εστίαζαν στο να αποδείξουν πως το ταλκ προκαλεί καρκίνο στις ωοθήκες, ενώ τώρα οι δικηγόροι των εναγόντων επικεντρώνονται στο ότι η μίανση του ταλκ με αμίαντου προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών και μεσοθηλίωμα.

Το μεσοθηλίωμα συνδέεται με έκθεση σε αμίαντο. Από τις 11 δίκες που έχουν γίνει ως τώρα, στις 3 υπήρξαν αποφάσεις υπέρ των εναγόντων με το ποσό της αποζημίωσης να φτάνει τα ουράνια, δηλαδή τα 4,69 δισ. δολάρια, όσον αφορά μια ετυμηγορία που αναφέρει πολλαπλές περιπτώσεις καρκίνου στις ωοθήκες. Η εταιρεία κέρδισε άλλες 3 δίκες, 5 υποθέσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η Johnson & Johnson πάντως έχει κάνει έφεση όλες τις κατηγορίες που η απόφαση ήταν εναντίον της, απορρίπτοντας τες, ενώ δηλώνει πως θα κερδίσει τις δίκες σε δεύτερο βαθμό.

Διάβασε επίσης:

Σοβαρό πλήγμα για την Johnson & Johnson: Το ταλκ είναι καρκινογόνο και το ήξεραν εδώ και χρόνια

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved