Μόλις 38 λεπτά μετά την έναρξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. έδωσαν το «πράσινο φως» για το το «διαζύγιο» με τη Βρετανία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι «27» ενέκριναν και επίσημα την συμφωνία για το Brexit, το οποίο παρουσίασε η Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι «27» τάσσονται υπέρ της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής αναφέρονται τα εξής:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Επιθυμούμε να εδραιωθεί μία όσο το δυνατόν πιο στενής σχέση με το Λονδίνο μετά το Brexit

Νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η συμφωνία για το Brexit που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «η καλύτερη δυνατή» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κοινοβούλιο της Βρετανίας θα εγκρίνει τη συμφωνία. Φυσικά, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για την εξέλιξη των πραγμάτων με τη Βρετανία:

Πιστεύω ότι η Βρετανική Βουλή, επειδή είναι σοφή, θα επικυρώσει τη συμφωνία. Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την Ε.Ε.. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια

H Bρετανίδα Πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να κερδίσει τη μάχη στο Κοινοβούλιο της χώρας της, το οποίο πρέπει να εγκρίνει επίσης το σχέδιο συμφωνίας για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο».

Αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός της.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή της Μέι προς τον βρετανικό λαό:

Η Μέι ζητάει απ’ τους Βρετανούς στήριξη για το Brexit