Η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα C-27, η αναβάθμιση των F-16, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του  Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε τη Δευτέρα.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και διήρκεσε συνολικά τρεις ώρες. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η αναβάθμιση των F-16 ενώ διεξοδικές συζητήσεις έγιναν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, τέλος, την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27.

Θυμίζουμε αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16 ότι η αμερικανική πρόταση για διακρατική σύμβαση προβλέπει την αναβάθμιση των 85 μαχητικών τύπου F-16, από τα 123 που διαθέτει συνολικά η Πολεμική Αεροπορία.

Τι αναφέρει έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την αναβάθμιση των F-16:

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO».

Ποια είναι τα αεροσκάφη C-27

Τα αεροσκάφη C-27 είναι δικινητήρια μεταγωγικά,τα οποία εκτελούν αεροδιακομιδές, ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές αερομεταφορών, προσφέροντας λίγη «ξεκούραση» στον στόλο των Ελληνικών C-130 Hercules.

Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί οκτώ, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε το 2004. Τα αεροπλάνα έχουν ενταχθεί στην 354 Μοίρα «Πήγασος», η οποία είχε διακόψει το επιχειρησιακό της έργο στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας στην ΚΟ: «Μη αποδεκτή η ανταλλαγή των 8 με τους 2»

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ