Η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια επισημαίνει τους κινδύνους, αναφέρεται στα καλά και κακά σενάρια.

Η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα επισημαίνει τόσο τα καλά σενάρια και σημεία, όσο και το πολύ κακό σενάριο και την επιστροφή στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της είναι ικανοποιητική ειδικά μετά την συμφωνία για την ελάφρυνση που πέτυχε στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται ότι μπορεί να πετύχει και τους δημοσιονομικούς της στόχος ως το 2022 αν και προβλέπει επιβάρυνση της ανάπτυξης από το 2021 στο 1,6% του ΑΕΠ από 2,2% του ΑΕΠ το 2020 και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,2% από το 2022 έως τουλάχιστον και το 2024.

Ωστόσο, προβλέπει δημοσιονομικούς κινδύνους που μπορούν να προέλθουν από την εξυπηρέτηση απαιτήσεων που θα προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις σε αναδρομικά μισθών και συντάξεων και άλλα 2,6 δις από την ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων στο δημόσιο τομέα.

Όπως επισημαίνεται μεσοπρόθεσμα η επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς θα φτάσει το 0,75% ( 1,45 δις ευρώ ) από τα οποία τα 800 εκ ευρώ από αναδρομικά και τα υπόλοιπα 650 εκ ευρώ από μέτρα που υλοποιηθούν στο μέλλον όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι για το 2019 το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τέτοιες εγγυήσεις ύψους 2,1 δις ευρώ και μεσοπρόθεσμα περίπου 500 εκ ευρώ σε ετήσια βάση.

Το Ταμείο χαρακτηρίζει στην έκθεσή του ως δημοσιονομικό κίνδυνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και υπενθυμίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο παραμένει εκτεθειμένο στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς όχι μόνο διαθέτει μετοχές και καταθέσεις, αλλά εξαρτάται και από τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις χρεωστικών τίτλων.

Απαραίτητη καθίσταται επομένως η ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία θα ενισχύσει τη χώρα απέναντι σε μια σειρά από καθοδικούς κινδύνους. Ειδικότερα, το Ταμείο εμφανίζεται να φοβάται ότι ένα ευάλωτο τραπεζικό σύστημα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση προβλημάτων ρευστότητας, μείωσης της εμπιστοσύνης, αλλά και εξάντλησης των τραπεζικών κεφαλαίων.

Αναφορικά με τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ΔΝΤ εκφράζει τις επιφυλάξεις του, καθώς εκτιμά ότι οι λύσεις σχημάτων εγγυοδοσίας συνιστούν ένα είδος κρατικής ενίσχυσης και ως εκ τούτου αντιβαίνουν τους κανόνες της ΕΕ.

Μάλιστα, προκρίνει την λύση των «συντονισμένων ενεργειών» με στόχο να ενισχυθεί η οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να σημειωθεί πρόοδος στην γενική κουλτούρα πληρωμών. Υπό αυτό το πρίσμα, η αλλαγή του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και η απλοποίηση των δικαστικών διαδικασιών θεωρούνται εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά στην πορεία των βασικών οικονομικών δεικτών, το ΔΝΤ προβλέπει τα εξής:

  • ΑΕΠ: Το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,4% για φέτος, 2,2% για το 2020 και 1,6% το 2021. Από το 2022 και μετά, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,2%.
  • Ανεργία: Προβλέπεται να μειωθεί στο 18,5% για το 2019, στο 17,5% για το 2020 και στο 16,2% για το 2021. Η πτώση θα συνεχιστεί το 2022 με την ανεργία να περιορίζεται στο 15% ενώ ο δείκτης θα υποχωρήσεις στο 14,3% το 2023 και στο 13,6% το 2024.
  • Πρωτογενές πλεόνασμα: Για το 2018, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% ενώ από το 2019 και μέχρι το 2022, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι του 3,5%. Για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% ενώ για το 2024, προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 2,8%.
  • Δημόσιο χρέος: Η αναλογία του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στο 174,2% το 2019. Εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 167,3% το 2020, το 153,8% το 2022 και στο 143,2% το 2024.

Οι συστάσεις από το ΔΝΤ

Το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη για πολιτικές, που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ αφορούν:

  1. Ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και τόνωση της παραγωγικότητας. Η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
  2. Προώθηση δημοσιονομικού μίγματος, που θα ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη. Αυτό θα πρέπει να στοχεύει σε χαμηλότερους άμεσους φόρους, υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, όπως επίσης και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Θεωρεί αναγκαία την μείωση του αφορολόγητου ορίου.
  3. Επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Διαβάστε όλη την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Τον Απρίλιο η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης | Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ