Με αφορμή τους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου, ο πολιτικός κόσμος της χώρας έστειλε με δηλώσεις του, το δικό του μήνυμά προς την Τουρκία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στις δηλώσεις του απ’ τα Ψαρά, όπου βρίσκεται για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλη την Ελλάδα.

Το μήνυμα Τσίπρα για την 25η Μαρτίου ήταν παράλληλα ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν στην πατρίδα οι δυο Έλληνες αξιωματικοί», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ορεστιάδα όπου βρέθηκε για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι ο ελληνισμός καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και πως οι αρετές του ελληνισμού παραμένουν επίκαιρες και συνέστησε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα.

Σήμερα ανήμερα της 25 Μαρτίου θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα, τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας που κρατούνται ακόμα σε τουρκικές φυλακές. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας το συντομότερο πίσω στην πατρίδα.

«Η 25η Μαρτίου είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε. Από που ήρθαμε και που φτάσαμε, πως ένα μικρό έθνος χωρίς πολλά μέσα στη διάθεση του, κατάφερε και πέτυχε αυτό που πολύ θεωρούσαν αδιανόητο εκείνη την εποχή. Να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει την ελευθερία του. Σήμερα 197 χρόνια μετά από αυτές τις ιστορικές στιγμές στην ιστορία του ελληνισμού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Οι αρετές όμως που μας βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας ως ανεξάρτητο έθνος, παραμένουν επίκαιρες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, και ενότητα του λαού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε όλη την Ελλάδα αλλά και όπου βρίσκονται στο εξωτερικό χρόνια πολλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση στην Ορεστιάδα με τους γονείς των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον προέδρο της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε την απουσία από κάμερες και φωτογράφους, ενώ ανέφερε στους γονείς των στρατιωτικών ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα και στα σπίτια τους.

Παυλόπουλος: Υπερασπιζόμαστε χωρίς εκπτώσεις τα σύνορά μας

«Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος  σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η Εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη πορεία του Έθνους των Ελλήνων. Είναι η στιγμή της γέννησης, μέσ’ από την διαχρονική εθνική μας ταυτότητα, του νεότερου ελληνικού κράτους. Κατά τούτο η εθνική μας επέτειος δείχνει, ταυτοχρόνως, τις ρίζες του κράτους μας αλλά και την αποστολή του στο μέλλον.

Όπως τεκμηριώνει αμαχήτως το ιστορικό της 25ης Μαρτίου 1821, το νεότερο ελληνικό κράτος γεννήθηκε μέσα από μια «έκρηξη» Ελευθερίας, αποδεικνύοντας, για μιαν ακόμη φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία υπαρξιακή: Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και να δημιουργήσουμε, αναπτύσσοντας ελεύθερα την προσωπικότητά μας.

Αυτές οι ρίζες ελευθερίας προσδιορίζουν, ως δείκτες πορείας, και την αποστολή μας στο μέλλον. Είμαστε Έθνος και Λαός της Ειρήνης, της Φιλίας και της Δημοκρατίας, που, αυτονοήτως, έχουν ως βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Είμαστε όμως, κατά την Ιστορική μας Κληρονομιά, Λαός και Έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρόνια Πολλά».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται πηγές της Προεδρίας.

Ο ίδιος εξέφρασε στους γονείς των στρατιωτικών την υπερηφάνεια των Ελλήνων για το υψηλό τους φρόνημα, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι διαδικασίες για να επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατό, στην Ελλάδα.

Καμμένος: Θα συντρίψουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία

Σε μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος έκανε έκκληση για έμπρακτη στήριξη των φίλων και συμμάχων καθώς, όπως είπε, «δεν φτάνουν οι δηλώσεις», με σκοπό να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο κ. Καμμένος τόνισε επίσης ότι «τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους» και αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε ότι «θα επιδιώξουμε και θα πετύχουμε την απελευθέρωσή τους».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

Θα συντρίψουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία» υπογράμμισε επίσης και συμπλήρωσε: «Όσοι σκέφτονται μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες πρέπει να θυμούνται το 1821. Πώς ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και τη συνέτριψε.

Τέλος, απευθυνόμενος στην Άγκυρα ανέφερε «ότι μπορεί να στέλνουμε μηνύματα ειρήνης συνεχώς, αλλά τέτοιους είδους συμπεριφορές την απομονώνουν και τη στέλνουν πίσω από εκεί που ξεκίνησε, τα βάθη της Ανατολής».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, δήλωσε:

Πρόεδρος της Βουλής: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης ανέφερε ότι: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα που όλες οι γενιές έχουν ανανεώσει κάθε φορά με πόνο με αίμα, με αγώνες, μέσα σε αυτά τα περίπου 200 χρόνια από τους αγώνες που εμπέδωσαν την Εθνική Ανεξαρτησία στη χώρα μας.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων θέλω να πω, ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, να αποδομήσει, να αρνηθεί στη χώρα μας, στο λαό μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις τον ρόλο για μια  πύλη και γέφυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ειρήνης στα σύνορα της Ευρώπης με δύο άλλες ηπείρους. Σ’ αυτό το ρόλο σταθερά μένουμε και για αυτό το ρόλο σταθερά εργαζόμαστε, τόσο με τους αγώνες του ο Ελληνικός λαός, όσο και με την παρουσία τους οι  Ένοπλες Δυνάμεις.»

Θεοδωράκης: «Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση.»

«Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση. Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821», ανέφερε σε  βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ πρόσθεσε επίσης:

Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα. Έτσι βολοδέρνουμε 9 χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας.