Τα ξημερώματα του Σαββάτου σημειώθηκε επίθεση με πυραύλους στη Συρία από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Η επίθεση ήρθε μετά από μία δύσκολη εβδομάδα “πολέμου ανακοινώσεων” και, όπως ήταν φυσικό, πυροδότησε πληθώρα αντιδράσεων ανα τον κόσμο.

Η επίθεση στη Συρία έγινε μετά απο απόφαση των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, σε απάντηση των επιθέσεων με χημικά όπλα, απ’ το καθεστώς Ασάντ κατά αμάχων.

Απο ελληνικής πλευράς, μετά και την τοποθέτηση Κατρούγκαλου, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν στην ΕΡΤ, πως οι επιθέσεις δεν βοηθούν στην επίλυση της κρίσης και επιμένουμε στον διάλογο.

Η απάντηση της κυβέρνησης Άσαντ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας υποστήριξε ότι στόχος των πληγμάτων ήταν να παρεμποδιστεί η έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που θα ξεκινούσε σήμερα στην Ντούμα μελέτη για την επίθεση με χημικά όπλα.

Σύμφωνα με συριακές δημοσιογραφικές πηγές:

Η επίθεση έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει τη δουλειά της ομάδας, να προλάβει τα συμπεράσματά της και να ασκήσει πίεση στην αποστολή σε μια απόπειρα που έχει στόχο την απόκρυψη των ψευδών και των κατασκευών των Δυτικών

Η δήλωση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό, αναφορικά με την συμμετοχή της χώρας τους στην επίθεση που εγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Συρία, σε απάντηση της επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα της Συρίας, πιθανότατα, απ’ το καθεστώς Άσαντ.

Έδωσα εντολή στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να εκτελέσουν απόψε συντονισμένες και στοχευμένες επιχειρήσεις στην Συρία, ώστε να πλήξουν τις υποδομές του καθεστώτος για παραγωγή χημικών όπλων

Η Τερέζα Μέι συμπλήρωσε:

Ενεργούμε από κοινού με τους Αμερικανούς και Γάλλους συμμάχους. Μία επίθεση στην πόλη της Δούμα την περασμένη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 75 άνθρωποι. Ανάμεσά τους και παιδιά

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, όμως, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για ανάμειξη σ’ έναν εμφύλιο, ή με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος…«Πρόκειται για ένα καθαρό μήνυμα σε οποιονδήποτε σκέφτεται την χρήση χημικών όπλων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την “κανονικοποίηση” της χρήσης χημικών όπλων. Θα προτιμούσαμε ένα διαφορετικό μονοπάτι, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η Τουρκία καλωσόρισε την επίθεση στη Συρία, δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών της, κάνοντας λόγο για μία επιχείρηση που απάλυνε τη συνείδηση της ανθρωπότητας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για ένα καθεστώς που τυραννάει τον ίδιο του τον λαό για περισσότερα από επτά χρόνια, έχει αποδεδειγμένο ιστορικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.

Η αντίδραση του Ιράν

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του Ιράν, γνωστή για την σφαίρα επιρροής στην οποία ανήκει, ξεκαθάρισε, μεν, ότι είναι εναντίον κάθε χρήσης χημικών όπλων, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, που πραγματοποίησαν την επίθεση με πυραύλους, πως δεν είχαν αρκετές αποδείξεις για να πράξουν κάτι τέτοιο και πως λειτουργούν σαν “παγκόσμια αστυνομία” και “παγκόσμιος δικαστής”.

Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε:

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα κερδίσουν τίποτα από τα εγκλήματα στη Συρία. Η επίθεση στη Συρία είναι έγκλημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι εγκληματίες

Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ντόναλντ Τούσκ με ανάρτηση του στο Twitter εξέφρασε την στήριξη του και της στήριξη της Ένωσης στους συμμάχους.

Το tweet αναφέρει:

Οι επιδρομές από ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο καθιστούν σαφές ότι το συριακό καθεστώς μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος. Η Ε.Ε. θα σταθεί με τους συμμάχους της στην πλευρά της δικαιοσύνης

Πρώτη αντίδραση και απο Ισραήλ

Ισραηλινός αξιωματούχος σημειώνει πως η Συρία καταστρέφεται απο μόνη της με τις “δολοφονικές πράξεις” στις οποίες προχωράει.

η Συρία συνεχίζει να διεξάγει δολοφονικές ενέργειες και να αποτελεί βάση γι’ αυτές και άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, που θέτουν το έδαφός του, τις δυνάμεις και την ηγεσία του σε κίνδυνο

Η γερμανική απάντηση

Στην πρώτη της δήλωση μετά τις επιδρομές η Άγκελα Μέρκελ τις χαρακτήρισε «αναγκαίες» και «κατάλληλες» για να μη μείνει αναπάντητη η χημική επίθεση στην Ντούμα.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες ότι δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος Άσαντ αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες των συμμάχων.

Η αντίδραση της Κύπρου

Η πλευρά της Κύπρου ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία συμμετοχή στην επίθεση λέγοντας πως δεν χρησιμοποιήθηκε ο κυπριακός εναέριος χώρος και πως δεν είχε πρώτερη ενημέρωση.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει:

Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα καταστεί δυνατό να αποφευχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι πηγές κινδύνων σε αυτή τη γειτονική χώρα θα αντιμετωπισθούν με ειρηνικά μέσα και μέσω διαλόγου

Ρωσική απάντηση

H Μόσχα αρχικά σχολίασε την επίθεση μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της, η οποία υπογράμμισε πως μια επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα ενός κυρίαρχου κράτους, «το οποίο εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από την απειλή της τρομοκρατίας».

Απ’ την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον σημείωσε πως η επίθεση στη Συρία θα έχει συνέπειες.

Προσεχτική προσέγγιση της Κίνας

Εναντίον της πολεμικής βίας και υπερ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης τάχθηκε το Υπουργέιο Εξωτερικών της Κίνας.

Η κινεζική πλεύρα έδωσε βάρος στην ανάγκη μιας συνολικής, δίκαιης και αντικειμενικής έρευνας, σχετικά με τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην Συρία.

 

Διαβάστε ακόμα:

Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ απ’ τη Ρωσία

Photo: AP