Με νέους συρμούς εξοπλίζεται το τραμ της πρωτεύουσας ενώ στις αρχές του 2019 θα είναι έτοιμες και οι μελλοντικές επεκτάσεις, όπως εκείνη του Πειραιά.

Οι 25 υπερσύγχρονοι νέοι συρμοί του τραμ που έρχονται στην Αθήνα θα είναι της εταιρείας ΑLSTOM, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχετικός διαγωνισμός τελεσφόρησε και κατακυρώθηκε στην εταιρεία ΑLSTOM, η οποία θα αρχίσει πολύ σύντομα να κατασκευάζει τους συρμούς, που θα μπουν στο δίκτυο σε δύο χρόνια.

Ο διαγωνισμός έγινε από την Αττικό Μετρό και το κόστος του έργου ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η Alstom, πέραν της κατασκευής και προμήθειας των συρμών θα παράσχει τις υπηρεσίες επιτόπιων δοκιμών, εκπαίδευσης και εγγύησης, καθώς και τα ανταλλακτικά τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα τραμ με την ονομασία «Citadis X05» προσφέρουν αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία, με γυάλινες επιφάνειες αυξημένες κατά 20%, LED για απαλό, ομοιόμορφο φωτισμό, ευρύχωρες ατομικές θέσεις και πληροφορίες για τις διαδρομές σε μεγάλες οθόνες, μέσω συστήματος τηλεματικής.

νέοι συρμοί τραμ

Κάθε συρμός τραμ θα αποτελείται από πέντε βαγόνια, θα έχει μήκος 33 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 294 επιβάτες. Οι διπλές θύρες από κάθε πλευρά βαγονιού και σε όλο το μήκος του οχήματος τραμ θα εξασφαλίζουν βελτιωμένη προσβασιμότητα.

Το «Citadis X05» συγκεντρώνει μια ποικιλία νέων τεχνολογιών, που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κάθε οχήματος τραμ κατά 25%. Η απλουστευμένη ενσωμάτωση υποσυστημάτων και η ευκολία της συντήρησης μειώνουν το συνολικό κόστος του κύκλου ζωής κάθε οχήματος, που είναι, επιπλέον, ανακυκλώσιμο κατά 97%.

Μέχρι σήμερα, οχήματα τραμ «Citadis X05» έχουν διατεθεί από την Alstom και λειτουργούν στο Σίδνεϊ, το Παρίσι, τη Νίκαια, την Αβινιόν, την Καέν και το Καοσιούνγκ.

Τι θα γίνει με τη γραμμή 4 του Μετρό

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ανέφερε πως οι τρεις κοινοπραξίες που έχουν προεπιλεγεί στον διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό θα πρέπει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να έχουν υποβάλει τις προσφορές τους επί των τευχών δημοπράτησης που τους έχουν αποσταλεί.

«Πιστεύω ότι μέσα στην Άνοιξη θα έχουμε επιλέξει τον ανάδοχο. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο ύψους 1,5 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

νέοι συρμοί τραμ

Διαβάστε ακόμα:

Οι 15 νέοι σταθμοί του Μετρό και τα τρένα χωρίς οδηγό

Αλλάζουν τα εισιτήρια στα ΜΜΜ | Πώς θα διαμορφωθούν οι ζώνες